Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Juristul, la dispoziţia dumneavoastră (martie 2011)

Întrebare: Cine poate fi membru al Camerei agricole şi ce condiţii trebuie să îndeplinească?

Răspuns: Potrivit prevederilor Legii nr. 283, din 28 decembrie 2010, Camerele agricole se constituie în urma alegerilor organizate la nivelul fiecărui colegiu zonal şi vor fi organizate astfel:

a) la nivel zonal, Colegiul zonal al camerei agricole zonale;
b) la nivel judeţean, Colegiul judeţean al camerei agricole judeţene;
c) la nivel regional, Colegiul regional al camerei agricole regionale;
d) la nivel naţional, Colegiul Naţional al Camerei Agricole Naţionale (Art. 5);

Cei interesaţi trebuie să ştie că dreptul de vot şi dreptul de a fi ales sunt garantate. Dreptul de vot este conferit în mod egal, fără privilegii sau discriminări, oricărui cetăţean român ori străin al unui stat membru al UE care este rezident în România, desfăşoară activităţi cu profil agricol sau asimilat. Atenţie! Dreptul de vot se exercită numai în localitatea arondată secţiei de votare din colegiul zonal în care alegătorul îşi desfăşoară activitatea specifică (Art. 8).

Cu privire la alegerea membrilor Colegiului zonal al Camerei agricole zonale, legea prevede că ea se face prin vot într-un singur tur de scrutin pe lista Colegiului camerelor agricole zonale propusă de către:

a) asociaţii din domeniul agricol şi silvic, constituite şi înregistrate la nivel judeţean conform legii şi grupuri de producători recunoscute de MADR;
b) patronate din domeniul agricol şi conex (…)
c) sindicate din domeniul agricol
şi conex (…)
d) cooperative agricole, constituite conform legii;
e) reprezentanţi ai proprietarilor de păduri şi ai composesoratelor;
f) Colegiul medicilor veterinari;
g) instituţii de învăţământ şi cercetare agricolă;
h) fermieri înscrişi în baza de date a A.P.I.A (Art. 9)

Rezultă deci că pentru funcţia de membru al Colegiului zonal al Camerei agricole zonale poate candida orice persoană care îndeplineşte prevederile de mai sus, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 50 de alegători înscrişi în listele electorale (Art. 9, alin. (2)).

Au mai apărut…
Hotărârea Guvernului nr. 1356 din 23 decembrie 2010 pentru modificarea şi completarea HG nr. 442/2009 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor cofinanţate din Fondul European pentru Pescuit prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.
(M.O. al României, partea I, nr. 7, din 4 ianuarie 2011).

Hotărârea Guvernului nr. 5 din 5 ianuarie 2011 privind modificarea alin. (11) al art. 3 din HG nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.
(M.O. al României, Partea I, nr. 29, din 12 ianuarie 2011)

Hotărârea Guvernului nr. 6, din 5 ianuarie 2011, pentru modificarea şi completarea HG nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea MADR, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia.
(MO al României, Partea I, nr. 32, din 13 ianuarie 2011)

Jurist Costel Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.5, 1-15 MARTIE 2011

Vizualizari: 969



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI