Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Irigaţiile, în condiţii de criză

• Fondurile insuficiente vor duce la falimentarea îmbunătăţirilor funciare şi a irigaţiilor

Criza financiară poate avea urmări dezastruoase asupra Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) şi, implicit, asupra sistemelor de irigaţii, desecări sau a digurilor de protecţie.

„Cu bugetul pe 2010 nu putem face îmbunătăţiri funciare şi irigaţii. Ni s-au alocat numai 138 milioane de lei, faţă de 360 milioane de lei, cât am fi avut nevoie. Trebuie să efectuăm lucrări mari, altele decât irigaţiile – cum ar fi consolidarea şi întreţinerea digurilor sau decolmatări de canale – la care se adaugă costurile cu energia de desecare, precum şi multe alte cheltuieli. Fără bani, efectele sunt dezastruoase“ – a declarat Cornel Popa, director general al ANIF, pentru Lumea satului. Ne-a fost dat un exemplu recent de cheltuieli neprevă­zute, cel de la Arad. Aici a fost necesară decolmatarea pentru situaţii de urgenţă, în urma viiturilor, a unui canal care trece printr-un cartier de locuinţe. Dacă nu s-ar fi făcut lucrarea, s-ar fi inundat curţile şi casele oamenilor!

O treime din buget, pentru plăţi restante

Ca şi cum nu ar fi ajuns bugetul de criză, mai trebuie plătiţi acum, în contul anului 2009, bani restanţi la energia electrică utilizată la desecări şi irigaţii, în valoare de 57 milioane de lei. Anul trecut s-a repetat povestea, când restanţele din 2008 s-au ridicat la 47 milioane de lei. Directorul general al ANIF a spus că este un sistem care se perpetuează din cauza lipsei de fonduri. Speranţa este ca, la o viitoare rectificare de buget, ANIF să primească fonduri suplimentare. Altfel nu se mai poate vorbi de îmbunătăţiri funciare.

S-a pierdut şi sprijinul comunitar

O belea nu vine niciodată singură. Fără nicio explicaţie, ANIF a fost tăiată de pe lista întocmită pentru Măsura 125 din PNDR – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. În cadrul acesteia, unul dintre obiectivele operaţionale este „Modernizarea şi/sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii şi a altor lucrări de îmbunătăţiri funciare (drenaje, lucrări de apărare împotriva inundaţiilor etc.)“. Astfel se pierd o mulţime de bani europeni, care sunt vitali pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii, vechi de peste 30 de ani!

Interesant este că organizaţiile utilizatorilor de apă (OUAI) pot beneficia de Măsura 125 „Dar şi ele sunt condiţionate de obţinerea unor documente elaborate de ANIF, cum că noi investim şi reabili­tăm o anumită amenajare. Numai că, în acest moment, ANIF derulează puţine astfel de investiţii care să răspundă cerinţelor OUAI de a atrage fonduri europene. Practic, prin excluderea noastră, nici organizaţiile udătorilor nu vor mai beneficia de acei bani“ – a afirmat Popa.

În opinia sa, pentru remedierea acestei anomalii Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să facă o nouă intervenţie pe lângă Comisia Europeană şi să obţină aprobare de noi fonduri. Din păcate, banii vor putea veni abia în 2011. Deci s-a pierdut un an, iar lucrările deja începute vor fi îngheţate, pentru că nu sunt bani. La MADR, tot ce am aflat despre această poveste este că listele aferente Măsurii 125 au fost întocmite anul trecut, pe vremea când ministru al Agriculturii era Ilie Sârbu. Atunci, probabil fără ca ministrul să ştie, un membru al comisiei care „împarte pâine“ a tăiat ANIF de pe listă. Din greşeală? Astăzi, nimeni nu mai ştie nimic.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 704



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI