Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Inundaţiile au trecut! Guvernanţii nu-şi mai fac probleme cu desecările

Topirea rapidă a zăpezilor şi valul de precipitaţii din februarie şi martie readuc în actualitate repunerea în deplină stare de funcţionare a sistemelor de desecare, multe dintre ele lăsate vreme îndelungată în deplină părăsire. Ce se întâmplă acum în acele zone din Câmpia Română, unde băltirea apei pe culturile agricole a creat probleme? Ce fac în sprijinul agricultorilor lucrătorii de la Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare - ANIF?

Ne-am oprit la Sucursala Teritorială ANIF - Argeş-Buzău, cu sediul central în Ploieşti, unitate cu zonă de competenţă în patru judeţe: Argeş, Buzău, Dâmboviţa şi Prahova, acolo unde sistemele de desecare acoperă o suprafaţă mare: aproape 270.000 ha! Discuţiile avute cu specialişti ai unităţii susţin faptul că, în actualele condiţii climatice, sistemele de desecare ar putea face faţă unor eventuale inundaţii.

Multe amenajări sunt colmatate

Inginerul Alexandru Chelba, un reputat specialist care lucrează în domeniu de peste 35 de ani, este încredinţat că, deşi în ultimii ani la desecări nu s-au făcut prea multe lucrări de reparaţii şi modernizări, evident din lipsa aproape cronică a necesarului de fonduri financiare, acestea pot fi socotite acum a fi, totuşi, în stare de funcţionare. „Am putea conta pe aproape toate sistemele amenajate.

Ele există, ne spune acesta. În judeţul Buzău sunt amplasate cam jumătate din totalul amenajărilor: 122.000 ha. Adevărul este că unii proprietari de terenuri au depăşit limita de protecţie a canalului, chiar şi drumul de acces, astfel că au arat pământul până-n buza canalului. Şi acum pot avea probleme. Legea nr. 138/2004 spune că aceştia pot fi amendaţi, dar nu s-a acţionat în acest fel. Este, deci, o mare problemă“. Chiar şi în Prahova, unde există amenajări de desecări, sunt ceva probleme. Faptul ni-l confirmă şi şeful unităţii de administrare zonală Prahova, Ilie Colorian. El declară că ar putea să apară şi probleme, dar că oamenii săi sunt pregătiţi să repună în stare de funcţionare toate amenajările. În ce fel sunt acestea şi cum anume o vor putea face, nu ne-a mai spus însă.

Fonduri puţine şi în 2010?

„Avem repartizate valorile totale asemeni lui 2009, afirmă ing. Alexandru Chelba. Adică 80 miliarde lei vechi. Pentru toată sucursala! Pentru lucrări de investiţii şi reparaţii. Nu şi pentru modernizări, extinderi ori amenajări noi. Însă, în funcţie de urgenţe, vom aloca puţinii bani existenţi. Deocamdată, banii ne vin lunar şi în sume modeste.“

Utilajele, o mare problemă!

La întrebarea noastră, dacă există acum şi utilajele necesare realizării lucrărilor care trebuie urgentate, interlocutorul nostru ne-a declarat că acestea sunt chiar o mare problemă. „Aici este şi durerea mea. Noi nu avem utilaje! Odată cu apariţia Legii nr. 138/2004, chiar şi lucrările de întreţinere şi reparaţii trebuie făcute cu o societate specializată, desprinsă de atunci din ANIF. Adică, SNIF! Deci noi, ANIF-ul, nu avem cu ce interveni direct. Înainte intervenea SNIF-ul. Numai că acum aceasta este societate comercială şi nu prea răspunde imediat la chemarea noastră.“

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 671



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI