Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Interes pentru îngrăşămintele biobacteriene

La sfârşitul lunii ianuarie, Centrul Local de Consultanţă Agricolă din comuna Halmeu, judeţul Satu Mare, a organizat un simpozion pe probleme de cultivare a legumelor, în special a gogoşarilor, castraveţilor şi vinetelor. Simpozionul s-a desfăşurat sub patronajul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, în colaborare cu Fabrica de conserve din Zalău, judeţul Sălaj, şi firma „AGROVA-BIO“, societate cu răspundere limitată din Ungaria. În cadrul lucrărilor, firma maghiară şi-a prezentat activitatea, oferindu-şi sprijinul şi principalul produs pe care îl comercializează. Este vorba despre „PHILAZONIT“, un îngrăşământ bio-bacterian, ecologic în acelaşi timp.

Mai ieftin şi sănătos

Departe de a face o publicitate ascunsă produsului, în decursul utilizării lui în producţia de lugume acesta  s-a dovedit a fi deosebit de eficient, mai ieftin decât îngrăşămintele chimice convenţionale cunoscute, dar mai ales ecologic.

La ora actuală, în România produsul este cunoscut în câteva judeţe din nord-vestul ţării, cu deosebire în judeţul Satu Mare, zonele agricole Carei, Tăşnad, Santău, iar de-acum şi în bazinul legumicol Halmeu.

Rezultatele folosirii produsului în producţia legumicolă demonstrează că sporul de producţie la hectar este de 3-5%, iar cantitatea de humus în sol creşte cu 4-5% faţă de cantitatea obişnuită. Aproximativ acelaşi spor se obţine la culturile de grâu, porumb sau rapiţă. Utilizarea lui ar putea fi recomandată tuturor culturilor agricole, singura incompatibilitate referindu-se la interzicerea utilizării lui în combinaţie cu azotatul de amoniu lichid.

Este ieftin pentru că producerea lui nu necesită utilizarea de combustibili fosili ca în cazul îngrăşămintelor chimice, el fiind produs din trei tipuri de bio-bacterii. Aceste bacterii fixează din aer 100-120 kg azot/ha, corespunzător a 300 kg azotat de amoniu, mobilizează 15-25 kg de fosfor şi potasiu din sol şi descompune miriştea culturilor în 4-6 săptămâni de la încorporare.

Integratorii şi producătorii  la aceeaşi masă

Contribuţia Fabricii de conserve din Zalău în sprijinul producătorilor din bazinul legumicol Halmeu va consta în garantarea unei pieţe sigure de valorificare a producţiei, asigurarea de soiuri de legume pentru industrializare, fără a impune un anumit soi pentru zona respectivă, asigurând în acelaşi timp un specialist care să efectueze analize de sol şi a calităţii apei pentru irigare, toate în mod gratuit.

În bazinul legumicol Halmeu se va înfiinţa, într-un concept de sistem integrat, un centru de achiziţie a producţiei legumicole, dotat cu o maşină de sortat şi calibrat, iar plata se va face „loco furnizor“. Interesul producătorilor de legume s-a manifestat prin participarea la simpozion a peste 40 de legumicultori care împreună cultivă aproximativ 80 ha de legume în câmp sau protejate, cu suprafeţe individuale cuprinse între 1 şi 7 hectare.

Ing. Ovidiu PETRAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 1060



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI