Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Însămânţarea artificială, un garant al progresului genetic

Însămânţarea artificială este biotehnica cu cea mai mare aplicabilitate, difuzabilitate şi eficienţă în creşterea valorii genetice a efectivelor de animale şi asta în condiţiile unui raport convenabil între preţul de cost şi calitate. La nivel mondial aceasta pare să fie resursa care asigură fermierilor  progresul şi eficienţa.

Odată cu liberalizarea pieţei materialului seminal, fermierii români au avut acces la rezultatele muncii geneticienilor, lucru care a determinat în ultima perioadă salturi foarte mari în creşterea performanţelor productive ale animalelor. Emiluţ Găină se află la administraţia companiei Biagen Select de 6 ani, însă experienţa sa vastă în domeniul ameliorării genetice îl recomandă ca fiind unul dintre oamenii cei mai potriviţi pentru a ne prezenta o analiză a situaţiei însămânţărilor artificiale în ţara noastră.

Aşa cum sublinia Emiluţ Găină, în momentul de faţă piaţa materialului seminal în România este liberă, însă organizaţiile crescătorilor de animale trebuie informate corect, astfel încât genetica implementată să fie adaptată la condiţiile de exploatare din ţara noastră. El susţine că fermierii au nevoie de animale valoroase, de la care să obţină producţii bune şi că originea lor este mai puţin importantă, contracarând astfel vocile contestatare care susţin că importul de material seminal ar putea duce la dispariţia raselor autohtone.

Material seminal de la tauri de top

Principalul avantaj care propulsează Biagen în rândul celor mai selecte companii de profil sunt parteneriatele încheiate cu societăţi de renume la nivel mondial. Swissgenetics,  care deţine 26,28% din Biagen, şi Vigo, cu un procent de 12,14%, sunt doar două dintre companiile care livrează material seminal congelat către ţara noastră.

Ambalat deja în paiete, acesta oferă încă o garanţie a fecundităţii şi poate fi folosit atât de fermierul care creşte vaca în ciurdă, cât şi de către cel care deţine o fermă profesională de la care se aşteaptă producţii foarte mari de lapte. Societatea pune la dispoziţia crescătorilor de animale o varietate largă de material seminal importat din Elveţia şi Belgia de la tauri din rase de lapte, carne şi mixte care corespund tuturor condiţiilor de exploatare. În momentul de faţă rasele cele mai căutate sunt: Simmental, Fleckvieh, Red Holstein, Holstein Friză, Limousin, Angus, Brună, Alb Albastru Belgiană.

Programul de însămânţări pe rute

Se împlinesc zece ani de când, prin intermediul proiectului româno-elveţian Rebiat în Bistriţa-Năsăud s-a pus la punct, un program occidental de însămânţare artificială pe rute. Acesta presupune ca operatorul să se deplaseze în mai multe localităţi, conform unui program bine stabilit, el dispunând de toată aparatura necesară într-o maşină autolaborator.

De-a lungul perioadei de funcţionare avantajele programului s-au făcut simţite prin reducerea numărului de containere - de la 148 în anul 2001 la 40 în anul 2011 - şi a costurilor de aprovizionare cu azot şi material seminal. Tariful perceput pentru manopera de însămânţare artificială a scăzut, de asemenea, şi există astfel o monitorizare mai eficientă a datelor din acest sector. În prezent, la nivelul judeţului Bistriţa aproximativ 75% din montele realizate se fac prin însămânţare artificială. Biagen Select are 12 operatori care realizează fiecare în parte o medie anuală de aproximativ 3.000 de operaţiuni.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1444



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI