Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Indigestia, o pacoste care poate fi evitată

Indigestia este o problemă frecventă, studiile arătând că peste 50% dintre adulţi suferă cel puţin o dată pe lună de această afecţiune. Tulburările digestive sunt adeseori neglijate şi tratate drept neplăceri minore, dar în realitate situaţia este alta. Acestea sunt un indiciu că este necesar să ne schimbăm obiceiurile alimentare şi chiar stilul de viaţă.

Cauzele principale ale indigestiei sunt mesele copioase, mâncatul mult prea repede, mâncărurile gen fast-food sau cele care conţin foarte multe grăsimi, consumul excesiv de alcool, fumatul, mâncărurile foarte picante, traumele emoţionale, anxietatea, stresul, gastrita, medicamente precum antibioticele şi aspirina.

Când pică greu la stomac....

Într-o asemenea situaţie, dacă senzaţia de greaţă este însoţită sau nu de vărsături, puteţi lua un preparat antiemetic, spre exemplu Metoclopramid sau Emetiral. Dacă simptomele nu par să se amelioreze în primele 24 de ore sau dacă apar dureri de spate sau dureri în piept, febră, frisoane, cereţi sfatul medicului. O ceaşcă de suc de aloe vera pe stomacul gol, infuzie din rădăcină de ghimbir, ceaiuri de roiniţă, rozmarin, precum şi sucul unei lămâi diluat în jumătate de pahar de apă pot constitui un remediu naturist pentru o mai bună digestie.

Balonările şi arsurile îţi dau dureri de... stomac

De ajutor pot fi medicamentele cu efect antiacid, de exemplu Antacid, Talcid, Dicarbo­calm, care pot fi cumpărate de la orice farmacie. Aceste preparate neutralizează excesul de acid gastric şi sunt utile atât pentru combaterea durerilor de stomac, cât şi a balonării. Natura vă oferă însă alternative: ceaiul de mentă este eficient, dar numai dacă nu aveţi arsuri gastrice. Alte remedii naturiste folosite sunt: cimbri­şorul, seminţele de anason, muşeţel, compresă alcoolizată pe regiunea stomacului din 100 ml alcool şi 400 ml apă călduţă.

Apelarea la serviciul de urgenţă trebuie făcută atunci când simptomele durează mai mult de câteva zile şi când simptomele indigestiei prezintă modificări majore. De asemenea, trebuie apelat la serviciul de urgenţă atunci când simţiţi dureri abdominale severe apărute brusc, scăderi bruşte în greutate, scaun sau vomă cu sânge, îngălbenirea ochilor şi a pielii. Simptome precum durerea în piept, dureri de spate, transpiraţie abundentă, anxietate trebuie aduse în atenţia medicului.
Mai bine să preveniţi...

Dacă păstraţi măsura şi acordaţi atenţie la alimentaţie, stomacul dumneavoastră nu va fi suprasolicitat. Ţineţi seama de sfaturile de mai jos şi veţi reuşi cu siguranţă să împiedicaţi apariţia indigestiei:

• Consumaţi cel puţin doi litri de lichide pe zi, astfel rinichii vor funcţiona optim şi vor elimina toate toxinele acumu­late în timpul meselor copioase. Sunt preferabile apa plată, sucurile de fructe şi de legume, ceaiurile şi supele.
• Evitaţi combinarea mai multor tipuri de alimente la o masă, mai ales dacă acestea sunt grase, condimentate, laborios preparate.
• Evitaţi alimentele grase sau greu digerabile precum varza, carnea de porc, ciocolata, ceapa, fasolea, nucile, preparatele cu maioneză sau cu multe ouă.
• Adăugaţi în mâncăruri condimente care îmbunătăţesc digestia: coriandru, mentă, muştar, scorţişoară, salvie, cimbru, hrean, ghimbir.
• Nu mâncaţi prea târziu seara înainte de culcare.
• Evitaţi alcoolul, cafeina, băuturile carbogazoase, cât şi fumatul

Irina TRUŢESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 777



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI