Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Încep să se desfacă verigile lanţului trofic

Africa este unul dintre cele mai bogate continente în frumuseţi naturale. Cu o diversitate de vieţuitoare şi plante, acest colţ de pământ nu are cum să nu te fascineze. Însă printre aceste bogăţii naturale îşi duce viaţa poate cea mai săracă civilizaţie din lume. Lipsiţi de lucruri elementare necesare unui om obişnuit, cea mai mare parte a africanilor este nevoită să poarte zi de zi o luptă cu sărăcia lucie. Împinşi de neajunsuri, au început să exploateze la maximum fiecare resursă naturală. Aşa se face că multe dintre frumuseţile exotice ale Africii au început să fie sortite dispariţiei. Încet, dar sigur circuitul vieţii în natură a început să fie întrerupt. Pentru a-şi asigura pâinea de pe o zi pe alta, oamenii de aici au fost nevoiţi să recurgă la tot felul de soluţii, unele mai mult sau mai puţin ortodoxe.

Braconajul, un fenomen greu de stopat

Una dintre cele mai grave probleme ale Africii în momentul de faţă, exceptându-le pe cele de ordin economic, este braconajul şi dezvoltarea unei pieţe la negru cu animale exotice sau carne destinată celor mai excentrici oamenii ai lumii. Acest flagel s-a dezvoltat considerabil în ultimii 20 de ani. În momentul de faţă, în Africa sunt foarte multe specii de animale pe cale de dispariţie. Printre acestea se află un număr important de specii de primate, antilope, elefanţi, porci sălbatici, hipopotami, bivoli. Lista animalelor supuse unui masiv proces de extincţie este înfricoşător de lungă, semn că din lanţul trofic al pământului se desprind tot mai multe verigi. Îngrijoraţi de evoluţia sorţii acestor animale, militanţii pentru supravieţuirea lor fac eforturi enorme pentru a le scăpa din bătaia puştii braconierilor.

O luptă inegală

Sunt atât de implicaţi încât au găsit soluţii care, la prima vedere, par absurde. Rinocerul negru, un animal masiv, impunător, de care omul ar trebui să se teamă, astăzi are nevoie să fie păzit pentru a nu fi secerat de gloanţele traficanţilor de fildeş şi carne. Lucru care se şi întâmplă atunci când resursele materiale ale organizaţiilor de protecţie a animalelor dispun de banii necesari. În pofida tuturor eforturilor, paznicii rezervaţiilor sunt cu mult în urma braconierilor. În lipsa unor mijloace corespunzătoare de pază, în această luptă cei care pierd sunt de multe ori paznicii, însă tributul înfrângerii este plătit de întreaga omenire.

Foarte grav este că fenomenul este alimentat cu banii unora dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii. Toate aceste animale exotice dezrădăcinate de habitatul lor ajung să fie folosite pe post de animale de companie sau ajung în farfuriile gurmanzilor excentrici. Împinşi de sărăcia lucie în care trăiesc, africanii devin, practic, nişte servili ai nevoilor neobişnuite ale occidentalilor, fără să fie poate conştienţi de răul iremediabil pe care îl fac nu doar locului unde trăiesc, ci întregii planete.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 616



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI