Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Încă nu este târziu să însămânţăm morcovul de vară

Pasionaţi de cultura legumelor, mulţi dintre români caută permanent informaţii care să-i ajute în activitatea desfăşurată, accesând pagini de Inter­net sau citind lucrări de specia­litate. Acestora şi nu numai lor le recomandăm volumul „Cultura legumelor de vară-toamnă“, autori: prof.dr. Victor Popescu şi Angela Popescu. Pentru cei care nu se vor opri aici, dar care vor, într-un fel spus, o substanţă ceva mai concentrată, vom încerca să condensăm câteva informaţii legate de cultura de vară la morcov.

Cultura de vară se practică în scopul obţinerii de rădăcini bine maturate, de calitate superioară, pretabile la păstrarea în condiţii de depozitare, pentru asigurarea consumului pe timpul iernii şi a materiei prime pentru industrializare.

Morcovul de vară se poate cultiva în fermele legumicole, dar el este recomandat mai ales micilor grădinari.

Tehnologia de cultivare este asemănătoare în mare parte tehnologiei aplicate la culturile timpurii de morcov.

Soiurile recomandate

Calendaristic, culturile se înfiinţează începând cu data de 20 mai şi până la 10 iulie. Data semănatului este stabilită în funcţie de sortimentul de morcov utilizat şi de zona de cultură.
Soiurile recomandate: Berlanda F1, Chantenay Red Core, Estival, Fontana F1, Futuro F1, Karlena, Nantes 3 Tip Top, Nantes 3 Bantop, Nogales F1, Rekord, Triumf F1.
Schemele de semănat sunt aceleaşi ca la cultura timpurie, cu menţiunea că, la cultivarele tardive, mai viguroase, distanţa dintre plante pe rând va fi de 3-4 cm.

Particularităţi agrotehnice

Particularităţile tehnologiei aplicate culturii de vară a morcovului se pot nota punctual, astfel:

– cultura de vară se pretează în sistem de cultură succesivă, după specii cu o perioadă de vegetaţie scurtă (salată, ceapă verde, spanac, ridichi de lună etc.);

– în cazul în care după desfiinţarea culturii anterioare solul este uscat, înainte de arătură se aplică o udare de aprovizionare (800 mc/ha), după care se efectuează arătura cu plugul în agregat cu grapa stelată, la adâncimea de 20 cm;

– dacă la cultura anterioară, în toamnă sau primăvară, nu s-au aplicat îngrăşăminte minerale, acestea se vor aplica în dozele specificate la cultura timpu­rie, cu următoarea menţiune:

• se recomandă ca la ultima fertilizare să se aplice azotat de potasiu şi nu azotat de amoniu, în scopul asigurării unei bune maturări şi a reducerii riscului de îmbolnăvire a plantelor.

Sfaturi practice

Cultura de vară nu se poate practica pe terenurile fără posibilitatea de a fi udate.
Date fiind temperaturile ridicate (uneori peste 30°C) înregistrate în perioada calendaristică specifică culturii de vară, se recomandă ca, până la răsărirea plantelor, să se menţină umiditatea de răsărire prin norme mici de udări (se va evita formarea crustei). După răsărire şi până în faza de 4-6 frunze adevărate, irigarea este obligatorie.

În condiţii de secetă, se vor aplica 4-6 udări cu norme de udare de 250-300 mc/ha. În regiunile bogate în precipitaţii, numărul udărilor va fi redus.

În cazul utilizării cultivarelor semitârzii şi târzii, aplicând tehnologia de cultivare corect se pot realiza producţii de 65-80 t/ha.

Pentru asigurarea consumului din toamnă, recoltarea cultivarelor semitimpurii şi semitârzii poate începe din luna septembrie.

Rădăcinile depozitate pentru consum în timpul iernii se vor recolta cât mai târziu, în funcţie de evoluţia vremii (sfârşit de octombrie-noiembrie, înainte de înregistrarea temperaturilor negative).

Ing. drd. Cosmin Florea,
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 4812



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI