Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În pregătire, un act legislativ care încurajează jaful din pădure

Proiectul de lege privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice a stârnit discuţii în timpul unei şedinţe recente a Comisiei de dialog social, de pe lângă Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Sub coordonarea lui Marian Hoinaru, secretar de stat în MAPDR şi preşedinte al Comisiei, reprezentanţii patronatelor care se ocupă de exploatarea masei lemnoase au protestat împotriva unor amenzi de 5.000 de lei până la 10.000 de lei pentru încălcarea normelor silvice.

Reprezentanţii patronatelor s-au plâns fie că ar fi vorba de dublă sancţionare, fie că vremea neprielnică ar putea duce la unele întârzieri. După văicăreli şi false argumente, Comisia a aprobat reducerea sancţiunilor de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.
Incredibil! Adică firma X intră în pădure fără autorizaţie, defrişează un versant de munte şi se alege cu o amendă de numai 1.000 de lei dacă este prinsă în flagrant.

Din păcate, nimeni din Comisie nu a sesizat că exploatarea masei lemnoase din parchete fără autorizaţie de exploatare constituie de-a dreptul infracţiune şi ar fi trebuit să fie sancţionată cu puşcărie.

Dacă articolul de lege ar fi menţionat că este vorba de firme care au participat la o licitaţie şi au câştigat dreptul de a tăia lemnul din acele parchete, dar nu au primit încă autorizaţia, într-adevăr puteam spune că exploatarea masei lemnoase din parchete fără autorizaţie de exploatare este doar o contravenţie. Numai că legea nu face nicio menţiune, aşa că rămâne infracţiune „pedepsită“ cu amendă de 1.000 de lei!

Proiectul de lege, care va înlocui Legea nr. 31/2000, mai prevede amenzi mari, de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei în Articolul 2, pentru schimbarea fără aprobare a categoriei de folosinţă a terenurilor din fondul forestier, pentru poluarea de orice fel a pădurilor sau pentru neredarea terenurilor forestiere în circuitul silvic, după o ocupare temporară.

Articol 15 mai sancţionează tot cu amenzi de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei proprietarii de păduri din afara fondului forestier, care nu-i permit personalului silvic să efectueze controale.

Menţionăm că cele mai multe contravenţii au prevăzute amenzi mici, de la 1.000 de lei la 2.000 sau 3.000 de lei.

Conform expunerii de motive, noul proiect de lege „se doreşte a fi un instrument mai cuprinzător în ceea ce priveşte inventarul faptelor ce constituie contravenţii silvice şi mai clar privitor la procedura de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor“. De asemenea, trebuie să corespundă modificării semnificative a naturii proprietăţii asupra fondului forestier naţional, ca urmare a retrocedării de terenuri forestiere către foştii proprietari. Aşa că, prin aplicarea legilor fondului funciar, s-au adaptat şi reglementările silvice, inclusiv cele care stabilesc aspectele contravenţionale, rezultate prin încălcarea regimului silvic.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 596



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI