Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În Pipera nu se construiesc doar vile

Localitatea din preajma Capitalei este renumită pentru construcţiile care au invadat-o după ’90, una mai mare şi mai pompoasă decât alta, locuite, se înţelege, nu de oricine. Recent însă aici a fost construit şi un complex… nu, nu comercial, cum aţi fi tentaţi să credeţi, ci de sere, cunoscut de-acum ca Centrul de Producţie Sere Pipera, ce aparţine Organizaţiei de producători Hortifruct Bucureşti.

Construcţia sau construcţiile, cum aveam să aflu cu prilejul inaugurării lor ce a avut loc recent, au fost realizate după tehnologii de ultimă generaţie, ceea ce face din serele Pipera un centru de referinţă la nivel european. Temperatura, ventilaţia, cantitatea de îngrăşăminte sunt controlate prin intermediul calculatorului, lucrările în verde şi recoltarea fiind singurele operaţiuni executate manual.

Pentru realizarea celor 13,5 hectare de sere a fost necesară suma de 15 milioane euro. Aici urmează a se realiza o producţie de peste 7.000 t/an, capacitate ce va asigura necesarul de consum pentru Bucureşti şi zonele limitrofe. Investiţia se alătură altor 170 ha de sere aparţinând Organizaţiei de producători Hortifruct.

„La ora actuală este cea mai mare investiţie în sistemul horticol din România – spunea, printre altele, Horia Culcescu, preşedintele organizaţiei. Construcţia a fost realizată de o firmă din Olanda – Leader International – specializată în domeniu. Întreaga investiţie a fost realizată cu fonduri proprii şi credite externe. Important este că producem roşii româneşti, ecologice. Nu folosim pesticide, combaterea bolilor şi a dăunătorilor realizându-se prin metode biologice şi agrotehnice specifice.

Pentru valorificare colaborăm cu marile lanţuri de supermarketuri gen Real, Metro, Kaufland, dar ajungem şi în pieţe. Vrem pe viitor să obţinem credite, poate garantate de Guvern, pentru a ne extinde. Organizaţia Hortifruct intenţionează să construiască un complex de 40 ha pentru culturile de tomate, ardei, castraveţi, a cărui valoare este mult mai mare decât se poate acorda prin FADR. Costurile de producţie sunt destul de mari, ajungând la cca un euro pe kg. Producerea tomatelor în asemenea condiţii necesită un volum ridicat de cheltuieli. Însă nivelul producţiei şi, mai ales, calitatea acesteia justifică aceste costuri.“

„Este o investiţie unică în România şi, din câte înţeleg, şi în Europa, spunea Ilie Sârbu, ministrul agriculturii, prezent la inaugurare. Am depăşit în ceea ce priveşte tehnologia de vârf chiar şi Olanda şi cred că argumentele sunt imaginile văzute aici. Dincolo de forţa şi curajul avut de investitori, putem să constatăm că în România se realizează şi lucruri bune. Iată exemple vii care ne arată că ne putem reveni dacă există iniţiativă, curaj , suport ştiinţific necesar, dar şi bani. Rolul nostru este să-i sprijinim pe investitori şi să nu mai vedem în ei nişte infractori, aşa cum am făcut-o timp de 18 ani. Poate că acesta este cel mai important mesaj pe care l-am transmis în toate locurile pe unde am fost. Să îi ajutăm în mod efectiv, nu doar cu prilejul unor astfel de manifestări.

Sigur că acesta este un prim pas făcut în România. Sper să urmeze alţii şi mai mari pentru a se ajunge măcar la 2.000 ha. Atunci balanţa comercială s-ar echilibra şi nu ne-am mai plânge că importăm, că vin roşii infestate de aiurea şi, în plus, am avea şi locuri de muncă. Avem tradiţie în ce priveşte cultura de tomate, de legume în general în sere şi solarii şi cred că am putea să scăpăm de importul acestora destul de costisitor. Important este să existe iniţiative, curaj şi bani. Iar pe investitori să-i sprijinim, nu să-i hulim.“

- Sere Pipera – etalon pentru agricultura europeană.
- Suprafaţa – 13,5 ha.
- Valoarea investiţiei
– 15 mil. euro.

- Producţia medie evaluată de tomate – peste 500 t/ha.
- Costuri de producţie
– cca 1 euro/kg.
- Combatere biologică a bolilor şi dăunătorilor = producţie ecologică.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 918



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI