Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

În Europa se conturează Reţeaua Ziariştilor Agrarieni

În perioada 8-9 iunie, la Bruxelles, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor specializaţi în domeniul agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, a cărei principală temă a fost discutarea propunerii de a crea o reţea europeană a ziariştilor de profil. Ideea a fost dezbătută de reprezentanţii mass-mediei agricole împreună cu cei din echipa de comunicare a DG Agri, căreia i s-a alăturat şi Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului Cioloş. Au fost analizate aspectele pe care le implică crearea unei eventuale reţele la nivel european pe de o parte, iar pe de altă parte lansarea unei platforme virtuale de informare, dar şi de socializare a ziariştilor din domeniul agricol.

Din experienţa altor ţări

La întâlnirea de la Bruxelles au fost prezenţi reprezentanţii organizaţiilor de jurnalişti agrarieni din 15 ţări membre UE, singurele în care acestea nu există fiind România, Cipru şi Malta. Au fost şi câteva ţări care nu au putut participa, printre care Germania şi Franţa, care deţin şi ele astfel de structuri ale presei specializate.

Din statistica realizată de DG Agri, cei mai puţini membri, 30 la număr, îi are Slovenia, care de altfel este şi cea mai tânără organizaţie de acest gen, în vreme ce veterana este Marea Britanie, înfiinţată de către Ministerul Agriculturii după al Doilea Război Mondial şi care reuneşte în jur de 450 de jurnalişti. Vârsta medie a unei astfel de organizaţii este de 54 de ani, fără a fi luate în calcul structurile de acest gen care au fost recent înfiinţate. În ceea ce priveşte finanţarea acestora, cele mai multe funcţionează din cotizaţiile membrilor, aproape 60% din ele primesc sponsori­zări şi doar 17% beneficiază şi de sprijin din partea statului din care fac parte.

Fiecare dintre acestea organizează anual între 3 şi 10 evenimente, printre care se numără vizite în ferme, zile ale recoltei, dezbateri, traininguri de dezvoltare profesională, dar şi evenimente culturale şi sociale, concursuri şi decernări de premii pentru cei mai înzestraţi ziarişti. Anual au loc schimburi de experienţă între organizaţiile din state diferite, precum şi participări la evenimentele organizate de Federaţia Internaţională a Ziariştilor Agrarieni (IFAJ) la care sunt afiliate toate acestea.

O platformă bazată pe schimbul de informaţii

Urmând modelul după care se desfăşoară activitatea la nivelul fiecărei astfel de organizaţii, DG Agri a venit cu ideea de a crea reţele europene ale ziariştilor agrarieni, prin care aceştia să fie puşi în contact prin organizarea diferitelor evenimente şi vizite în diferite locaţii din UE. Scopul acestor acţiuni este nu doar acela de a cunoaşte mai bine mecanismul PAC, ci şi de a îmbunătăţi suportul informaţional în urma acestui schimb de experienţă de la nivelul reţelei. Rolul DG Agri este de a facilita şi chiar de a sponsoriza unele evenimente, însă de coordonarea reţelei se va ocupa un comitet format din câte un reprezentant al unei organizaţii din fiecare stat membru.

S-a luat în considerare organizarea unui principal eveniment anual la Bruxelles, odată cu întrunirea Consiliului Miniştrilor, dar astfel de evenimente ar mai putea fi organizate şi în funcţie de întrunirile informale ale miniştrilor, de vizitele comisarului. A fost luată în calcul şi ideea deplasării unui grup de ziarişti cu experienţă în ţările unde este nevoie de sprijin pentru înfiinţarea organizaţiilor.

Cu acelaşi scop, DG Agri are în vedere şi lansarea unei platforme web la care să aibă acces numai ziariştii de profil şi unde aceştia pot găsi, pe lângă informaţiile oficiale furnizate de Comisie, o situaţie a agriculturii din toate ţările membre, articole de specialitate, o monitorizare a preţurilor produselor agricole din UE, precum şi o revistă a presei la care fiecare organizaţie trebuie să contribuie prin reprezentanţii săi.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 570



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI