Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

În cultură succesivă, varza de toamnă se plantează acum!

Dacă în numărul trecut am discutat cu specialiştii din bazinul legumicol Lunguleţu despre cartoful timpuriu şi problemele pe care le ridică această cultură, nu puteam pierde ocazia de a-i iscodi pe legumicultorii de aici şi în ceea ce priveşte specia care urmează, de regulă, imediat după încheierea recoltării. Este vorba despre cultura succesivă de varză. Având o capacitate bună de păstrare, atât în stare proaspătă cât şi murată, aceasta asigură consumul o perioadă lungă de timp, din septembrie până primăvara în mai, când apar producţiile de varză timpurie.

Date agrotehnice

Perioada de semănat pentru producerea răsadului de varză de toamnă este 5-10 mai, fiind necesare 35-40 zile pentru ca răsadul să fie bun de plantat. În luna iulie aceasta se plantează după cartoful timpuriu, perioada recoltării fiind august-noiembrie când, aşa cum spuneam, se comercializează pentru consumul în stare proaspătă sau murată.  Este indicat ca varza să fie cultivată după leguminoase sau alte legume care nu fac parte din familia Crucifere. La Lunguleţu se cultivă după cartoful timpuriu, dar deseori se practică şi monocultura, ceea ce nu este însă recomandat. Se plantează eşalonat,  începând cu soiurile timpurii, cu perioadă mică de vegetaţie, pentru recoltarea în luna august, şi se termină cu soiurile târzii a căror recoltare începe în luna octombrie şi se termină toamna târziu.

Soiuri recomandate

Cel mai cultivat este un soi autohton, Românească, produs la Lunguleţu. Din import se cultiva însă o serie de hibrizi pentru comercializare în perioada februarie - aprilie anul următor. Este vorba despre hibrizii Bucharest, Rinda, Beltis şi De Buzău special dezvoltaţi pentru condiţiile de climă şi cerinţele pieţei româneşti.

Întreţinerea culturii

Lucrările de întreţinere a culturii încep cu pregătirea terenului, care în prealabil a fost curăţat de resturile vegetale ale culturii anterioare. La 2-3 zile după plantat se erbicidează cu produsul Sultan (se poate erbicida şi înainte de plantare, dar din raţiuni economice lucrarea se face de regulă după plantare). La circa două săptămâni se prăşeşte, se tratează pentru molia verzei, buha verzei sau limaxi numai dacă se remarcă atacul acestora pe varză şi dacă aceştia depăşesc un anumit prag. Pentru combaterea dăunătorilor se recomandă insecticide ca Talstar, Actara, Decis, Confidor, iar pentru melci este eficientă stropirea cu Mesurol.  Îngrăşămintele se aplică numai fazial, dacă este cazul. În condiţiile în care terenul a fost fertilizat primăvara cu gunoi de pasăre (8-10 t/ha), aplicarea lor nu mai este necesară.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 56093֩ Comentarii

 
֠ 1.     legumicultor -- (19-July-2010 )
Eroare in articol.Va rog sa corectati!Soiul de varza de toamna cel mai cunoscut si raspandit este BUZOIANA.Varza de toamna De Buzau este soi autohton si nu hibrid strain. Daca s-a erbicidat de ce mai prasiti la doua saptamani? Fra fertilizare si irigare ma indoiesc ca obtineti ceva recolta. In rest,sarmalute bune!

֠ 2.     ungureanu nicolae -- (28-July-2010 )
cum se face pentru formarea verzi penrtu obtinerea ei mare si frumoasa

֠ 3.     john -- (15-June-2011 )
mai studiati un curs de legumicultura

֠ 4.     filon vasile -- (19-July-2011 )
soiul autohton este cel mai bun!

֠ 5.     iancu petrut sabin -- (3-July-2012 )
cum scap de musculitza alba la varza?

֠ 6.     sorin -- (29-May-2012 )
mar interesa si pe mine cum se seamana intre fire adica cat de deasa

֠ 7.     Cultivator de varza -- (3-September-2012 )
Ce rost mai are prasila dupa erbicidat???sau mai bine zis ce efect are erbicidul daca la doua saptamani trebuie sa prasesti ???. Si mare grija nu lasati cultura de varza fara sa-i administrati o data sau de doua ori ingrasaminte...altfel nu veti "taia" mare lucru.

֠ 8.     alexandra -- (17-September-2012 )
Buna. as avea si eu o intrebare: am udat varza tot la 2 zile si au crescut frunzele,insa capatana inca nu s-a format bine. ce m-ati sfatui sa fac? sa incetez udatul?multumesc anticipat pt rasp dvs.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI