Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În casa vinurilor din Tokaj

Despre un vin bun se pot spune multe lucruri, cu atât mai mult cu cât el provine dintr-o regiune istorică cu tradiţie în cultura viţei-de-vie, unde aceasta întâlneşte condiţiile ideale de creştere. Originea vulcanică a solului, dispunerea pe dealurile cu pantă sudică, microclimatul creat de vecinătatea cu râurile Bodrog şi Tisa sunt doar câţiva dintre factorii unei constelaţii ce i-a atras regiunii Tokaj renumele de „casă a vinurilor“. Licoarea, cunoscută drept „regele vinului, vinul regilor“, a dus în lume nu doar renumele regiunii ci al întregii ţări, putând fi considerată un adevărat brand naţional unguresc.

Simplu şi eficient

Având în vedere că motivul pentru care cei mai mulţi turişti ajung la Tokaj este strâns legat de vinuri, localnicii au profitat de acest renume la maximum. Aşa se face că, din loc în loc, oraşul este presărat cu pivniţe de diferite dimensiuni, al căror principal punct de atracţie îl reprezintă degustările.

Una dintre cele mai interesante din Tokaj, apreciată atât pentru vinurile deosebite cât şi pentru vechimea şi încărcătura istorică a locului, dată de încoronarea cu cinci secole în urmă a unui rege, este crama Rakoczi. Vinurile sunt maturate într-o vastă reţea de beciuri, sculptate în piatră, ce oferă condiţii ideale de păstrare:12°C temperatură şi umiditate de 95%. Ele sunt obţinute dintr-o plantaţie nouă, de 50 ha, înfiinţată după anii ’90, în Erdőbénye, unul dintre centrele vinicole ale regiunii Tokaj-Hegyalja.

Pentru înfiinţarea plantaţiei, investitorul, deşi străin, a beneficiat de un sprijin substanţial din partea statului maghiar, care a intervenit mult în acest sector chiar înainte de aderare. Administratorul ungur nici măcar nu-l cunoaşte pe investitor. El este cel care se ocupă de plantaţie şi de tot ce înseamnă tehnologie de vinificare. Şi pentru ca lucrările să fie efectuate cât mai corect, a găsit o metodă practică şi eficientă: a angajat cincizeci de familii care lucrează cele 50 ha. Fiecare familie are aşadar bucata ei pentru care răspunde. Acesta este şi principalul motiv pentru care plantaţia arată... ca la carte.

Mucegaiul, marele secret

Această suprafaţă de 50 ha, din punct de vedere climatic mai ales, este reprezentativă pentru întreaga podgorie, care se întinde pe 5.000 ha. Expoziţia, solul, umiditatea specifică ridicată, dată de apropierea de râul Tisa, dar şi dispunerea în pantă, unde posibilitatea de captare a energiei solare este mai mare, fac ca viţa-de-vie să întâlnească aici mediul ideal pentru un vin de calitate. Plantaţiile sunt protejate la nord şi vest de vârfurile împădurite ale munţilor. Ca rezultat, în dimineţile de toamnă deasupra lor se întinde o pătură de ceaţă care este favorabilă apariţiei mucegaiului nobil.

Aşadar, calitatea lor deosebită nu derivă doar din caracteristicile climatice, dar şi din tehnologia specială de vinificare. Strugurii sunt culeşi toamna târziu, când boabele, sunt stafidite şi atinse de mucegaiul nobil. Acesta, aşa cum îi spune şi denumirea, înnobilează boabele, extrăgând apa şi mărind concentraţia de zahăr.

Din acest motiv, specificul zonei îl reprezintă vinurile dulci şi demidulci, la baza sortimentului de Tokaj aflându-se soiul Furmint. Un alt secret al vinurilor obţinute aici îl reprezintă mucegaiul negru, care nu poate fi întâlnit în altă regiune. El se dezvoltă în interiorul sticlelor şi pe pereţii cramei şi se hrăneşte cu alcoolul evaporat. Ajutându-se de toţi aceşti factori, fiecare vinificator îşi dezvoltă propriul buchet al vinurilor, urmărind totodată şi păstrarea tradiţiilor moştenite din moşi-strămoşi.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 735



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI