Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

În Bărăgan, scarificatul înlocuieşte arătura

Domnul Popescu Nicolae mi-a fost prezentat drept unul dintre cei mai buni tehnologi din zona sa. Cultivă 1.400 ha în comuna Albeşti, Ialomiţa, din care mai bine de un sfert rapiţă. În această toamnă şi-a propus să semene 500 ha, dar s-a oprit la 300 din cauza secetei care a uscat prea mult pământul. Nu a mai plouat de două luni şi fermierul crede că realizarea unei culturi în asemenea condiţii implică riscuri mult prea mari.

Arătura – prea brutală pentru Bărăgan

„Semănatul ăsta în uscătură are două tăişuri“, explică fermierul: „Dacă vine o ploaie mai rapidă se face crustă şi se poate să nu mai răsară. Dar poate să vină şi o ploaie torenţială de 10 litri/mp, care să o determine să răsară prea devreme pentru ca apoi, după o perioadă în care nu mai beneficiază de apă, să se usuce. Numai dacă vine o ploaie domoală e treaba bună, atunci rapiţa răsare când trebuie.“

Din cauza acestui fapt fermierul a renunţat cu trei ani în urmă la arat în favoarea unei lucrări pe care o consideră mai potrivită pentru noile condiţii pedoclimatice: scarificatul. Anul acesta a lucrat solul imediat după recoltat şi în această situaţie a reuşit să pregătească terenul pentru a putea trece repede la semănatul rapiţei. După părerea sa, arătura este o lucrare mult prea brutală pentru Bărăgan.

Întoarcerea bolovanilor şi expunerea lor la soare determină o pierdere mult mai rapidă a apei din sol. Acesta este principalul motiv pentru care specialistul a ales scarificatul, care înseamnă în primul rând economisirea rezervei de apă. Prin această lucrare este fărâmat solul în profunzime, iar hardpanul creat de-a lungul anilor este rupt, oferind posibilitatea unei mai bune înmagazinări a apei şi eliminarea băltirilor ce apar din urma căderii unor ploi rapide. În plus, în urma acestei lucrări rădăcinile plantelor pot ajunge mai uşor în profunzime, unde vor găsi mai multă apă decât în stratul superficial.

O lucrare care se pretează la orice cultură

Şi pentru că la rapiţă aproape s-a încheiat semănatul, l-am întrebat pe fermierul ialomiţean la ce cultură se mai pretează o astfel de pregătire a solului. Aşa am aflat că scarificatul poate fi realizat înaintea însămânţării oricărei culturi, inclusiv cea de porumb. Important este ca resturile vegetale să fie bine tocate şi să mai aibă loc şi un dezmiriştit înainte. În plus, cu noile semănători prevăzute cu discuri pământul se poate lucra foarte bine şi în aceste condiţii.

„Noi am avut mari probleme în ultimii ani, mai ales cu plantele care au înrădăcinare pivotantă cum sunt rapiţa, floarea-soarelui şi chiar porumbul, ne spune Nicolae Popescu. Anul acesta chiar am testat reacţia porumbului în aceleaşi condiţii climatice şi tehnologice, dar pe terenuri pregătite diferit. Am remarcat că pe sola unde am arat şi discuit, porumbul s-a uscat cu două săptămâni mai devreme decât pe cea unde doar am scarificat, unde porumbul este încă verde, fapt pentru care deocamdată nici nu putem să intrăm la recoltat.“

Acest fapt îl determină pe fermier să afirme în final că, pentru Bărăgan, scarificatul este vital şi, în plus, este o metodă ecologică de a lucra pământul. Asta pentru că arătura distruge stratul superficial de la suprafaţa solului, unde activitatea microbiologică este cea mai intensă, pe când din urma scarificatului acest strat rămâne aproape intact.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 2942֩ Comentarii

 
֠ 1.     Paul Sima -- (4-October-2010 )
Apreciez articolul,pentru ca este descoperit omul potrivit la locul potrivit, adica ing. Nicolae Popescu prin confruntarea cu probleme specifice zonei, a gasit metoda cea mai potrivita de lucrare a solului,iar in munca grea pe care o desfasoara, conform cu rezultatele, are si satisfactii. Dumnezeu sa-l binecuvinteze!

֠ 2.     Ioan -- (6-October-2010 )
Locuiesc in SUA,Indiana de 10 ani, nu in oras ci intr-o comuna mare unde sunt si multe ferme.In acesti 10 ani, nu am vazut plug pe tarela cerealiera.Doar pluguri speciale pentru gradinarit la un singur fermier. Pamantul este usor nu argilos si se foloseste doar discuirea si semanatoarea la oricare cultura cerealiera. Porumbul ne se sapa si se lasa tot firul rasarit, desi este des. Ierbicidarea terenului ,unde este nevoie, se face inainte de discuirea pentru semanat.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI