Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În Bărăgan, ploile, aproape ca şi cum nu ar fi fost

• Interviu cu dr. ing. Ion Ciulinaru, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi

În judeţul Călăraşi seceta cruntă a fost „perturbată“ de valul de ploi care a mai domolit setea pământului. Fapt este că din nou deficitul de apă în sol este foarte mare chiar şi în zonele în care se irigă.

Culturile înfiinţate în toamnă (grâu, orz, orzoaică de toamnă şi rapiţă) au fost afectate în procent de 10 la 80%. În plină campanie se recoltează rapiţă, orz şi grâu totodată. Specialiştii spun că lucrurile sunt dezastruoase dacă „am ajuns să recoltăm rapiţa odată cu grâul, adică grâul s-a copt înaintea rapiţei, a orzului chiar. Fapt este că producţiile sunt foarte slabe.“

Bilanţul înregistrează mai multe calamităţi decât producţii

– Cum stau lucrurile acolo unde aţi irigat?

– Diferenţa de producţie este cu 10-15-20% mai mare decât în zona unde nu am udat deloc. Am dat apă plantei, dar seceta atmosferică rămâne secetă, influenţa negativă fiind extraordinar de mare. În ceea ce priveşte culturile prăşitoare se întâmplă cam acelaşi lucru. Floarea-soarelui e deja afectată, porumbul a răsărit frumos, uniform, dar dacă mergem acum în câmp este răsucit, ofilit deja într-un grad destul de mare. Am înţeles de la Institutul de Meteorologie că vom avea în continuare temperaturi ridicate. După părerea mea, o foarte mare parte din culturi pot fi declarate calamitate, în procent de 60%.

– Ce spun fermierii despre această situaţie. V-au semnalat calamităţile?

– Până acum am centralizat peste 160 de mii de hectare. Suntem în perioada când ne vin procesele verbale şi vom şti curând care este situaţia exactă.

– Ce atitudine are Ministerul Agriculturii în această situaţie?

– Deocamdată nu am avut niciun dialog. Şi asta nu pentru că noi nu am încercat. Cred că singura explicaţie este că, aşa cum s-a aflat din presă, agricultura se desfiinţează, se mută la alte ministere şi probabil că de aceea nu ne-am putut întâlni cu ministrul. O altă cauză ar fi şi faptul că în alte judeţe din ţară nu au fost încă nominalizate cadrele de conducere din direcţii sau din alte întreprinderi care aparţin Ministerului…

Din discuţiile pe care le-am avut la telefon cu secretarul general, cu secretari de stat, cu factori de răspundere din Minister, toată lumea aşteaptă să centralizăm aceste date, să le raportăm Ministerului şi prin Instituţia Prefectului să le comunicăm Guvernului care, la rândul lui, printr-o Hotărâre de Guvern să declare judeţul calamitat într-un anumit procent.

Ajutoarele vor veni,  dar să nu fie prea târziu

– Se vehiculează cifre îngrijorătoare cu privire la rectificările de buget. Mai au vreo şansă fermierii să beneficieze de ajutor din partea statului?

– Sunt convins că pentru agricultură se vor găsi bani. Se va ţine cont de calamităţi pe Legea nr. 381 şi fermierii vor fi despăgubiţi. Acum mai rămâne de văzut în ce procent şi câţi bani vor primi pe hectar. Ştiţi cum se fac calculele: ai calamitate 70%, Guvernul îţi dă 70%, din care se scade ce ai primit de la APIA (ajutorul), după care primeşti diferenţa de bani. De regulă rămân foarte puţini. Dar, cât de puţini ar fi, tot ajută. Noi ne vom bate pentru asta, vom face multe drumuri la Minister, la Guvern cu riscul să fim demişi pentru asta.

– Care este situaţia subvenţiilor pentru fermierii din judeţul Călăraşi?

– Din discuţia pe care am avut-o cu domnul Munteanu, directorul de la APIA, se pare că judeţul nostru stă mai bine decât altele. Eu am propus într-o discuţie cu factori de decizie din Parlamentul României, cu preşedinţii Camerelor de agricultură că acolo unde lucrurile sunt clare, să rămână clare pentru totdeauna.

De exemplu: ai o exploataţie de 1.000 ha, din care numai 70 ha nu sunt în regulă. În acest caz fermierul să primească bani pentru 930 ha, la timp, să rămână în litigiu cu statul numai pentru diferenţa care nu este clară. Să vedem ce va decide Ministerul. Noi am făcut o adresă din partea Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, am înaintat-o la Ligă, iar Liga o va trimite la Minister. Dacă se rezolvă acest deziderat vom rezolva problema subvenţiei mai din timp şi se vor evita atâtea discuţii sau scandaluri între proprietari.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 683֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI