Rasa Angus, o carte câştigătoare

Tot mai mulţi crescători de bovine din România, cu predilecţie din zona montană, optează pentru creşterea vacilor de carne, în special a celor din rasa Angus. Aceasta îşi are originea în nord-estul Scoţiei, unde un crescător a reuşit prin consangvinizare să aducă rasa la cele mai bune standarde atât în ceea ce priveşte calitatea cărnii cât şi uşurinţa creşterii. Este o rasă rustică, creşte pe pajişti, mănâncă iarbă, are un comportamentul extraordinar şi nu necesită adăposturi.

O astfel de fermă cu un efectiv de 80 de capete a fost înfiinţată la Fântâna Mare în judeţul Suceava, de către Mihai Vlas, de tehnologia de creştere şi de promovarea rezultatelor ocupându-se medicul veterinar Vasile Pachiţanu, preşedintele Asociaţiei Angus Ro. „Ceea ce vedeţi dumneavoastră. aici e făcut după modelul unui grajd elveţian. Aceste animale nu au nevoie de adăposturi, doar în perioada fătărilor fiind necesare nişte copertine.

Fătările se produc de regulă în lunile februarie – martie, astfel încât, până la ieşirea la păşune, viţeii să fie dezvoltaţi. Când ies la păşune aceştia încă mai sug de la vaci, dar în acelaşi timp învaţă să şi pască. După 6-7 luni de la fătare, femela trebuie să rămână gestantă, de acea grupă de vaci de pe păşune trebuie să aibă neapărat un taur de reproducţie. Se practică foarte mult monta naturală la această rasă de carne. Numai rasele de carne pentru produse de prăsilă au nevoie de însămânţări artificiale, cu material seminal congelat, din tauri atent selecţionaţi. În zonele de deal şi munte putem folosi montă naturală cu tauri pentru rasă de carne, fără nicio problemă“, a spus doctorul Pachiţanu.

Pretenţii mici privind creşterea şi furajarea

O caracteristică a rasei Angus este greutatea redusă la naştere, ceea ce implică fătări foarte uşoare. Un viţel are între 25 până la 30 de kilograme, nu are nevoie de ajutor la fătare, 99,9% din efective fată singure şi foarte uşor. Au un spor mediu de 1.250-1.300 g pe zi, astfel încât viţelul care suge la vacă şi mănâncă iarbă de pe păşune ajunge în 6 luni la 300-320 kg, chiar şi la 350 kg. Este un spor extraordinar de bun la înţărcare care face uşoară preluarea viţeilor pentru îngrăşare fie în sistem gospodăresc fie în îngrăşătorii, unde sporurile sunt la fel, dar necesită furajare cu un amestec de fân, grosiere, porumb siloz şi alte furaje.

Nu este o rasă pretenţioasă la furaje, conversia între furajele de volum şi carne fiind foarte bună. Greutatea optimă la sacrificare este de 650 kg, când are randamentul cel mai bun, cuprins între 65 şi 70% la carcasă, şi de 1 la 5 la carne, ceea ce înseamnă că o parte sunt oase şi cinci părţi carne, cel mai mare randament existent la vacile de carne. Deci două calităţi foarte bune, randamentul la carne şi calitatea cărnii. „Este singura rasă care nu smulge iarba pe păşune, ci o taie pur şi simplu. Nu mănâncă selectiv, să rămână în spatele ei iarbă nefolosită, ci în totalitate. Este un animal foarte mâncăcios, practic 24 de ore din 24 mănâncă, rumegă şi «face» carne. Femelele de prăsilă după 6 luni trebuie crescute fără a primi concentrate, pentru că au tendinţa de a se îngrăşa. La femela de reproducţie trebuie creştere în greutate fără ca să depună grăsime. Dacă ea depăşeşte 400 kg, cantitatea de seu este mare şi sunt probleme cu reproducţia.

Producţia de lapte are un nivel foarte scăzut, atât cât îi trebuie viţelului în perioada de alăptare. Înţărcarea este foarte uşoară: se înţarcă la 6-7 luni şi se realizează dintr-o dată, se iau viţeii de la vaci şi se dirijează femelele în ferme pentru reproducţie, iar masculii pentru îngrăşare. Este un animal acherat, fără coarne, o caracteristică bună pentru că pe păşune animalele se mai ceartă între ele şi atunci coarnele le-ar deranja. Este şi foarte prietenos, cu un comportament extraordinar în colectivitate. Nu suportă legarea, fiind animale libere“, ne-a spus dr. Vasile Pachiţanu.  Acesta mai precizează că toate animalele din ferma de la Fântâna Mare au certificate de origine, pedigree, analize şi examene făcute periodic.

„În România carnea de bovină nu are preţ“

Practic, spune interlocutorul nostru, ceea ce se doreşte în zona de deal şi de munte, acolo unde nu sunt suprafeţe foarte mari, iar gospodăriile sunt dotate cu adăposturi rudimentare, fără tehnologie de întreţinere, este ca, uzând de 10-15 femele, să se producă 8-10 masculi pe an, pe care să-i valorifice pentru carne. „Prin asociaţie dorim ca oamenii, crescători de animale Angus, să producă masculi de îngrăşare, pe care entitatea noastră să-i preia în îngrăşătorii, lucrul cel mai important fiind valorificarea.

Având în vedere calitatea cărnii acestei rase, nu merită să fie comercializată la preţuri mici. De aceea în România, neexistând tradiţie în consumul cărnii de bovină şi neavând animale de calitate, atunci soluţia ar fi valorificarea la export, lucru pe care vrem să îl facem noi cu ajutorul Asociaţiei Angus din Elveţia, care ne va ajuta în demersul de a valorifica superior carnea de Angus. Adică oamenii să câştige de pe urma creşterii acestei rase. Dacă eu duc un taur Angus de 650 kg, cu o calitate a cărnii extraordinară la un abator din România, unde se adună animale din toate zonele, procesatorul nu-mi dă alt preţ decât la fel ca cel oferit unui crescător de Bălţată, de Brună sau orice alt metis. Acest lucru nu este în regulă“, a spus Vasile Pachiţanu.

Rasa Angus, recomandată şi pentru micile gospodării

La taurii de îngrăşare, după 6 luni trebuie asigurate condiţii de furajare pentru îngrăşare intensivă. „Poţi să faci şi o îngrăşare extensivă pe pă­şuni, numai cu fân sau siloz fără nutreţuri concentrate. Dar dacă vrei să ai un spor mai rapid poţi folosi nutreţuri concentrate, amestecuri de nutreţuri concentrate, PVM-uri, premix-uri. Dar calitatea cea mai bună a cărnii este obţinută tot de la animalul de pe păşune. Dacă vom reuşi să avem în următorii ani nuclee din acestea la gospodarii din zona de munte, de cel puţin 5-10 capete, vom avea şi soluţii de preluare a masculilor pentru îngrăşare astfel încât mamele să rămână în continuare pentru reproducţie, iar viţeii să fie îngrăşaţi şi după aceea să fie predaţi la export. Este singura soluţie să câştigăm cu această rasă“, a mai precizat reputatul medic veterinar.

Asociaţia Angus Ro a fost înfiinţată după 12 ani de testare a acestei rase. Primele exemplare din rasa Angus au apărut la Piatra-Neamţ, după un transfer de embrioni. Apoi a fost înfiinţat un centru de tauri, unde s-au obţinut hibrizi. Această rasă a fost testată foarte mult, practic a fost o perioadă de cercetare, iar astăzi se poate spune că la nivelul asociaţiei sunt cunoştinţe 100% despre aceasta. „Practic, Asociaţia Angus Ro, pe care noi am înfiinţat-o în 20 februarie 2012, are această menire de a aduna în jurul ei crescători de Angus, de a promova această rasă, de a arăta oamenilor cum se creşte, care sunt caracteristicile ei, ce tehnologii se folosesc pentru creştere“, afirmă doctorul Pachiţanu.

Producătorii de lapte din zona montană pierd teren

Medicul Vasile Pachiţanu este de părere că zona montană îşi restrânge activitatea ca producător de lapte din cauza neconformităţii laptelui. „Marii fermieri, producători de lapte, trebuie să fie în zona de câmpie, în care se obţin furaje suculente foarte multe, porumb siloz şi fânuri, având ferme mari de la 500 la 3.000 de vaci care să producă tot necesarul de lapte pentru o fabrică de procesare, iar zona de munte, unde sunt pajiştile, să treacă pe oi de carne şi vaci de carne. Ar fi mult mai economic şi mult mai eficient. Calitatea cărnii de Angus este cea mai bună din lume, suculentă, gustoasă, marmurată. Este o calitate genetică această marmurare, practic cantitatea de grăsime intră între fibrele musculare şi dă această suculenţă. Cine a mâncat o dată beef în America sau în Anglia numai asta ar vrea“, a precizat Vasile Pachiţanu.

Silviu BUCULEI
REVISTA LUMEA SATULUI NR.  9, 1-15 MAI 2012

copyright lumeasatului.ro