„Regele pădurii“, în libertate

Inclus în prestigiosul Guide Lines Management Categories Ver 2008, un ghid în care din România mai este menţionată doar Rezervaţia „Delta Dunării“, Parcul Natural Vânători Neamţ se întinde pe o suprafaţă de peste 38.800 ha, din care 26.190 ha pădure, şi face parte din categoria ariilor naturale înfiinţate cu scopul de a proteja şi conserva unele ansambluri peisagistice în care „interacţiunea activităţilor umane cu natura a creat o zonă distinctă cu valoare semnificativă peisagistică şi culturală, deseori de o mare diversitate biologică. Încă de la înfiinţare, în urmă cu 12 ani, administraţia a implementat proiecte din fonduri europene vizând promovarea şi crearea oportunităţilor pentru dezvoltarea durabilă a economiei locale, cum ar fi „Managementul conservării biodiversităţii“ sau cel intitulat „Măsuri pentru managementul speciilor de păsări de interes comunitar prin implicarea comunităţilor locale“, care s-au bucurat de o bună apreciere.

Cea mai cunoscută activitate a colectivului de aici rămâne însă conservarea zimbrului, animal legendar, dispărut din pădurile Neamţului în urmă cu mai bine de două secole. Începutul a fost făcut în urmă cu 50 de ani, când în comuna Vânători a luat fiinţă o rezervaţie de zimbri cu 15 exemplare importate din Polonia, Germania şi Slovacia. Îngrijite şi supravegheate cu atenţie, splendidele animale numărau la începutul acestui an 30 de exemplare valoroase din punctul de vedere al compoziţiei genetice, ştiut fiind că acest animal este o specie în pericol de consangvinizare.

La începutul lunii martie, oamenii de aici au trăit un moment mult aşteptat: cinci zimbri, trei masculi şi două femele, originari din Germania, Suedia şi rezervaţia Negra-Bucşani s-au reîntors în pădurile stăpânite altădată de strămoşii lor. Animalele au fost puse în libertate în pădurea din zona Sitele din cadrul comunei Crăcăoani. Coordonatorul proiectului, domnul ing. Mihai Deju, ne-a declarat că fiecare animal are un radiocolant în jurul gâtului, fiind astfel supravegheat în permanenţă. Toţi locuitorii zonei au fost avertizaţi să nu se apropie de animale şi să se îndepărteze imediat ce le zăresc în pădure. De asemenea, pentru a le păstra în arealul în care au fost eliberate, animalele încă primesc unele cantităţi de hrană.

Un început a fost făcut. Preluând experienţa Poloniei unde, în circa 40 de ani, de la patru exemplare trăiesc acum în pădurile acestei ţări peste 300 de zimbri, cercetătorii din cadrul Parcului Natural Vânători-Neamţ vor să continue acţiunea de punere în libertate a „regelui pădurilor“. Pe lângă cele şase exemplare care se află în Grădina Zoologică din Rezervaţia Dragoş-Vodă, alţi 19 zimbri se află în ţarcul de aclimatizare. „Sperăm ca, în câţiva ani, să vorbim de o adevărată cireadă de zimbri, mulţi dintre ei putând fi admiraţi în arealul lor natural“, a spus dl. ing. Răzvan Deşu.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR.  9, 1-15 MAI 2012

copyright lumeasatului.ro