„În pădure se fură ca-n... codru“

• Justiţia închide ochii la tăierile ilegale

În perioada 2009-2010 au fost instrumentate 7.168 de dosare penale, la nivelul parchetelor. Dintre acestea, 60% au primit NUP (neurmărire penală) din partea procurorilor, 27% au avut alte soluţii de netrimitere în judecată şi doar 13% (723 de dosare) au ajuns în instanţă. Însă numai 34 de inculpaţi au primit pedepse cu închi­soare cu executare, adică mai puţin de 0,5% dintre cei implicaţi într-un dosar penal, se arată în studiul „În pădure se fură ca-n codru. O analiză a mecanismelor de prevenire şi combatere a ilegalităţilor silvice din România“, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu WWF România.

Datele au fost prezentate recent de Costel Popa (foto), președintele Eco­polis, și de Irina Pop, coordonator de cercetare. Evenimentul a avut loc la Ministerul Mediului și Pădurilor. Au fost de față Laszlo Borbely, ministrul de resort, și Valerian Solovăstru, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Analiza a luat în calcul numai zece județe (Caraș-Severin, Suceava, Hunedoara, Argeș, Vâlcea, Bacău, Harghita, Neamț, Maramureș și Gorj). Autorii au explicat că ar fi vorba de 46% din suprafața pădurilor existente în țară. Culegerea datelor s-a făcut prin... corespondență.

„În România, dacă furi o pâine rişti închisoare de 7 ani. Pentru tăieri ilegale şi furt de pădure ai 99% şanse să nu faci închisoare. În atare context, considerăm că se impun măsuri pentru ca infracţiunile silvice să fie tratate în concordanţă cu pericolul de mediu major şi cu pagubele pe care acest fenomen le aduce“ – a afirmat Costel Popa.

Studiul Ecopolis stipulează că, în anii 2009 și 2010, în cele zece județe analizate, autoritățile silvice au confiscat 41.180 mc de lemn identificat ca fiind tăiat ilegal. Din această cantitate, 33.746 mc au fost confiscați fizic, iar 7.416 mc, contravaloric (acolo unde s-a constatat lipsa de masă lemnoasă și s-a imputat pădurarilor).

Prejudicii

Conform studiului, infracţiunile constatate de către instituţiile de control au avut un prejudiciu total estimat la peste 24 milioane de lei. S-au tăiat ilegal peste 172.000 de metri cubi de masă lemnoasă, iar confiscările se ridică la mai puţin de 25% din acest volum. Diferenţa de 131.000 mc reprezintă lemn rezultat din ilegalităţi nedepistate.

Procurorii consideră că infracţiunile silvice (tăieri sau furturi de peste 5 m cubi) nu prezintă pericol social, astfel că majoritatea infractorilor scapă de trimiterea în judecată. Raportat la numărul de dosare penale întocmite de organele de control, se observă că în justiţie scapă de închisoare peste 99,5% dintre autorii de infracţiuni, iar cei care sunt totuşi condamnaţi la pedepse cu executare sunt infractori aflaţi chiar în perioada de suspendare a unei condamnări anterioare.

De asemenea, organele de control sunt îngăduitoare cu hoţii de lemn. Numărul mare de contravenţii constatate privind tăierile ilegale şi furturile din păduri (18.589 de cazuri) sugerează o posibilă încadrare a unor infracţiuni în categoria contravenţiilor, prin raportarea valorii prejudiciului sub limita legală de 5 mc, care face diferenţa între infracţiune şi contravenţie.

„Majoritatea persoanelor condamnate pentru infracţiuni silvice ajung de fapt să plătească doar cheltuielile de judecată, în sume care nu depăşesc, în medie, 500 de lei“, a menționat Irina Pop.

Unde e „pisica moartă“

În finalul prezentării, Ecopolis a recomandat Parchetului General să efectueze o investigaţie privind procentul foarte mic de rechizitorii întocmite de către procurori pentru infracţiuni silvice.
Totodată, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să realizeze o investigaţie privind practica instanţelor, de a reduce considerabil pedepsele pentru infracţiuni silvice în raport cu prevederile legale.

În opinia autorilor studiului, ministerele Mediului şi Pădurilor şi Public ar putea iniția o campanie pentru conştientizarea şi dezbaterea, în rândul magistraţilor, a importanţei pedepsirii infracţiunilor silvice (şi de mediu în general) şi a pericolului social pe care îl pot prezenta acestea.
Nu în ultimul rând, ar fi necesară investigarea numărului mare de plângeri privind infracţiuni silvice, înaintate parchetelor de către persoane fizice sau juridice private, pentru a identifica ariile geografice şi contextele care „scapă“ de sub lupa autorităţilor silvice responsabile cu paza şi protecţia pădurilor. Despre mafia lemnului și șpagă nu s-a notat niciun cuvânt!

Piedici puse de Ministerul Justiţiei

Laszlo Borbely a anunţat că poartă discuţii cu specialiștii Ministerului Justiţiei și cu deputaţii din Comisia de Agricultură pentru includerea în Codul Silvic a menţiunii ca tăierile ilegale de masă lemnoasă de sub 1 mc să fie încadrate penal.

„Am avut o propunere, pe care am discutat-o încă de anul trecut cu Ministerul Justiţiei, de a introduce în Codul Silvic ca penală tăierea ilegală de lemn de sub un metru cub, faţă de peste 5 mc cât este acum. Din păcate, Justiţia nu a fost de acord cu acest proiect. S-a considerat exagerat să avem infracţiuni la sub 1 mc de lemn tăiat ilegal“ – a declarat Borbely. Ministrul a adăugat că, în 2012, România va avea un inventar al fondului forestier. Domnia sa a menționat că, în ultimii doi ani, au fost efectuate la nivel naţional peste 250.000 de controale în ceea ce priveşte pădurile şi au fost aplicate 62.000 de contravenţii în valoare de 64 milioane de lei.

Există şi pădurari vinovaţi

Valerian Solovăstru a recunoscut că apar unele probleme atunci când în anumite cazuri sunt implicaţi angajaţi ai Romsilva, mulţi dintre aceştia recâştigându-şi drepturile salariale în instanţă. De asemenea, a precizat că, la nivelul anului 2010, în pădurile administrate de Romsilva (3,36 mil ha ale statului și 1,1 mil ha particulare) tăierile ilegale au însumat 88.000 mc, dintre care lemn confiscat 11.000 mc. Diferența de masă lemnoasă (77.000 mc) a fost imputată pădurarilor care fie nu au asigurat paza, fie au participat la furt.

„Din păcate, trebuie să spun că numai anul trecut am avut peste 400 de astfel de cazuri, în care fie s-au desfăcut contracte de muncă, fie s-au dat diverse sancţiuni. Şi aici avem probleme pentru că, atunci când se ajunge în instanţă, aceşti oameni câştigă pe diverse proceduri şi suntem puşi în situaţia de a-i reangaja, deşi este dovedit că au furat, plătim şi diferenţa de salariu de când au fost suspendaţi sau daţi afară şi primesc toate drepturile de care alţi angajaţi corecţi nu au beneficiat“ – a afirmat directorul general. Domnia sa a punctat încă un element, poate unic în lume. Proprietarul de pădure exploatează ilegal o anumită cantitate de masă lemnoasă. Este surprins și trimis în judecată. Numai că judecătorul nu-l poate condamna, deoarece nimeni nu se constituie parte civilă.

Solovăstru a mai spus că România este singura ţară din lume sau cel puţin din Europa unde încă se mai marchează fiecare arbore care urmează să fie tăiat. În acest caz apar mai multe probleme, pentru că, de multe ori, ciocanul de marcat este folosit ilegal, utilizându-se dispozitive false de marcat.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI NR.  9, 1-15 MAI 2012

copyright lumeasatului.ro