Impresii de la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris

În perioada 25 februarie – 4 martie 2012 a avut loc la Paris cel de-al 121-lea Salon Internațional de Agricultură, cu care urmașii cocoșului galic se mândresc așa cum numai ei știu să o facă. Pentru ediţia din acest an, în Centrul expozițional de pe Sena au fost ocupate 5 pavilioane imense de prezentare, și anume: 1 și 4 – Creșterea animalelor și filierele sale; 2 – Culturi și filiere vegetale; 3 – Servicii și meserii agricole; 5 – Agricultura regiunilor Franței.

Cel mai impozant stand a fost cel în care au fost prezentate rasele de ani­male și păsări, o impresie deosebită făcând bovinele de carne: Charolaise, Limousine, Blonde d'Aquitaine, Parthenaise, Gasconne, Bleu Blanche Belge. Nu au fost neglijate nici rasele mai „primitive“ de bovine pe care fiecare regiune a Franței le-a conservat de-a lungul timpului. Din această expoziție am remarcat o singură prezență românească, și anume doi porumbei din rasa Culbutant de Timișoara, ceea ce înseamnă foarte puțin pentru potențialul nostru.

Vizitatorii au rămas surprinşi la vederea numeroaselor rase de bovine pe cele două filiere principale carne și lapte, oi de carne și lână fină, capre bune de lapte, porci, cai, măgari, iepuri, câini, pisici, gâini, rațe, curci, porumbei și alte specii, în total 1.800 animale din 360 de rase ce aparțin la 1.400 crescători aleși pentru acest concurs național.

În același pavilion au fost prezentate produsele animaliere, în special brânzeturi, articole din lână, pielărie, obiecte din os, ustensile pentru creșterea animalelor, până și muzică populară, totul într-o armonie perfectă. Interesante au fost și standurile liceelor agricole din diferite regiuni ale Franței, unde elevii și-au etalat talentele de expozanți.

Standuri speciale pentru copii

Structura vizitatorilor a fost foarte heterogenă, fiind dominată de tineri și mai ales copii pentru care au fost amenajate standuri speciale tocmai pentru a prinde dragostea de necuvântătoare. În arene special construite cu tribune de sute de participanți s-au desfăşurat concursuri de diferite animale, pentru care s-au acordat premii substanțiale și onoruri deosebite crescătorilor.

Pavilionul de Culturi și filiere vegetale, natură și viață a fost al doilea ca mărime, unde au fost prezentate principalele culturi agricole și procesarea pâinii, zahărului, uleiului, berii și alte produse necesare omului, într-o formă sugestivă și totodată instructivă.

În alt pavilion au fost prezentate pro­dusele alimentare din alte țări de pe toate continentele, printre care și Bulgaria, cu vinuri și parfumuri de trandafir. Din restul pavilioanelor s-au remarcat produsele alimentare de origine animală și vegetală într-o diversitate greu de imaginat, produse specifice din diferite regiuni ale Franței, inclusiv ale celor de peste mări, cum le denumesc ei.

Cu respect pentru vizitator

Participanții la o astfel de expoziție, de la cei mici până la oameni în toată firea, au plecat cu un sentiment de profund respect și considerație pentru nobila profesie de agricultor. Pe când și la noi o astfel de emulație și punere în evidență a eforturilor și sacrificiilor făuritorilor autentici de hrană, atâția câți au mai rămas!? Poate astfel mai mulți tineri se vor îndrepta spre practicarea agriculturii și mai mulți concetățeni de-ai noștri își vor schimba opinia actuală, acordând respectul cuvenit pentru cei care ne asigură hrana de fiecare zi.

Teodor MARUȘCA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.  9, 1-15 MAI 2012

copyright lumeasatului.ro