Dogăritul, între meserie şi artă

În atelierul lor din comuna bistriţeană Rodna, situat lângă poteca ce urcă pe înălţimile Munţilor Rodnei, Viorel Căilean şi Dorel Sas, socru şi ginere, duc mai departe o îndeletnicire străveche – dogăritul. Fost miner la Exploatarea de la Valea Blaznei, Viorel Căilean a „furat“ meserie de la tatăl său de la care a învăţat să făurescă nu doar doniţe sau bârbânţe, ci şi mobilă din lemn masiv.

„D’apoi, nu-i deloc uşor să fii dogar“, zice Viorel Căilean. „Trebe mare grijă şi să ştii să-ţi alegi lemnul potrivit. Noi acuma îl uscăm la o fabrică de cherestea aici în satul vecin Anieş. Lemnul se şlefuieşte, apoi îl faci subţire cât vrei să fie doagele. Aşezi doagele una lângă alta, apoi le strângi între fălcile unei prese manuale până vezi că butoiul sau doniţa nu mai poate pierde niciun fir de apă. La bărbânţe şi la butoiaşe doagele trebuie întâi încălzite. Se pun pe un cerc de fier mai mic, apoi pe unul mai mare şi tot aşa până ajung la forma pe care o doreşti. Cercurile se strâng bine şi se bat nişte nituri pentru fixare.

Nu-i simplu, domnule, da’ ne place ce facem. Dumneata ştii că vinul ăl mai bun, varza murată ori brânza de burduf se păstrează cel mai bine în butoaie de stejar?“

Viorel GROSU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.  9, 1-15 MAI 2012

copyright lumeasatului.ro