Viţa-de-vie - Tratamente în preajma înfloritului

În ultimii ani, din cauza lungilor perioade de secetă, a crescut presiunea de făinare. Însă boala principală rămâne mana, pentru combaterea căreia sunt de preferat fungicide de ultimă generaţie.

Mana viţei-de-vie, combătută cu fosetil de aluminiu

„Cea mai bună substanţă activă este fosetil de aluminiu, foarte apreciată de fermieri. Se găseşte în trei produse, Mikal Flash, Profiler şi Verita, în combinaţie cu alte substanţe active. Puţini viticultori ştiu că este foarte important să fie menţinută concentraţia de fosetil de aluminiu în plantă. Este singura substanţă activă la care se recomandă păstrarea concentraţiei şi nu alternanţa în cadrul tratamentelor. Este unul dintre puţinele produse faţă de care mana nu dezvoltă rezistenţă“, ne-a declarat Sorin Petrache (foto), crop manager pomi fructiferi şi viţă-de-vie la Bayer. Specialistul a adăugat că, pentru obţinerea unei protecţii eficiente şi susţinute, se recomandă 2-3 tratamente succesive cu produsele care conţin fosetil de aluminiu, înainte şi după înflorit (la scuturarea capişonului floral).

Primele tratamente

În uscat se pot folosi insecticide care conţin uleiuri ovicide pentru combaterea acarienilor şi a păduchelui ţestos, iar la desmugurit, substanţe cuprice ca antiseptic general.

„Odată cu dezvoltarea lăstarilor, pot apărea acarienii. Pentru combaterea lor, începând de la faza de 10-15 cm şi până la sfârşitul înfloritului (15 acarieni pe lăstar sau 3-5 pe frunză), se aplică un singur tratament cu Envidor, a cărui persistenţă poate ajunge la 35 de zile. De asemenea, ar putea fi necesare primele stropiri împotriva făinării, în funcţie de presiunea şi istoricul bolii“ – a afirmat crop managerul.

Degajarea ciorchinilor constituie un moment important, pentru că, de acum încolo, trebuie combătute permanent mana, făinarea şi putregaiurile. Totodată, nu trebuie neglijată molia-strugurilor. Astfel, în această fază se recomandă un amestec de produse, format din Antracol (mană), Falcon (făinare) şi Decis sau Decis Mega (molie). „Acum, controlul larvelor moliei-strugurilor este esenţial pentru a preveni infestarea masivă ulterioară“, a menţionat Petrache.

Putregaiul negru, extrem de periculos

Conform celor spuse, la începutul înfloritului se aplică un singur tratament împotriva putregaiului negru, neglijat de mulţi viticultori, dar care poate produce pagube importante, necrozând total ciorchinii abia formaţi. Este recomandat Flint Max, produs eficient şi împotriva făinării. Totodată, va fi combătută mana (Profiler) şi, din nou, moliile (Decis/Decis Mega). La sfârşitul înfloritului încep tratamentele contra putregaiului cenuşiu (Teldor) şi continuă cele pentru mană (Verita) şi făinare (Folicur Solo).

„În anii normali, fără presiune mare, în faza de creştere a boabelor este suficient un tratament cu Eclair împotriva manei şi făinării. Dacă sunt ploi şi/sau secetă, factori favorizanţi pentru mană, respectiv făinare, recomand Melody Compact sau Folicur Solo, eventual amândouă. Aceleaşi produse se utilizează şi la faza următoare, de compactare a ciorchinelui, dar însoţite obligatoriu de Rovral care combate putregaiul cenuşiu“ – a explicat specialistul de la Bayer.

În general, în funcţie de dezvoltarea cordiţelor, presiunea bolilor (influenţate de condiţiile meteorologice) şi dăunătorilor, viţa-de-vie trebuie stropită la 7-12 zile. Pentru a obţine rezultate cât mai bune, la programul de protecţie împotriva manei, făinării şi putregaiului cenuşiu, trebuie făcute neapărat lucrările de desfrunzit, dirijarea corectă a lăstarilor şi combaterea buruienilor, ca minim necesar de măsuri agrotehnice.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.  9, 1-15 MAI 2012

copyright lumeasatului.ro