Încă o rasă de cai la Beclean

Noii „locatari“ ai Hergheliei de la Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt cei 45 de cai din rasa Furioso North Star. Aceştia au fost aduşi recent de la Slatina, după ce iniţial au plecat spre Oltenia din Bonţida, judeţul Cluj. Din dorinţa de a-i aduce cât mai aproape de locurile unde s-au format, dar şi pentru a fi într-un climat asemănător celui de la Bonţida, s-a hotărât ca la Beclean să se crească de acum trei rase de cai: Semigreul românesc, Lipiţanul şi Furioso North Star.

Rafinament şi inteligenţă

Dacă ar fi să-i caracterizez pe aceşti „noi locatari“ de la Herghelia din Beclean, atunci ar trebui spus că sunt extrem de temperamentali, echilibraţi şi, în acelaşi timp, foarte rafinaţi. Lipiţanii, mai „vechii locatari“ de la Beclean, sunt, în schimb, blânzi, graţioşi, docili, inteligenţi şi energici, cu multă personalitate şi vioiciune. Nu degeaba mai sunt denumiţi de iubitorii cailor „balerinii“.

Din rândul lipiţanilor, negri la culoare se înţelege, au plecat de la Beclean 15 exemplare spre herghelia de la Sâmbăta din judeţul Braşov, cei rămaşi aici pe meleagurile someşene fiind în continuare un nucleu din care se vor selecta efective pentru valorificarea pe piaţă.

Printre puţinele Herghelii tradiţionale din Transilvania, cea de la Beclean se poate lăuda că este unică în Europa datorită chiar acestei rase. Lipiţanii sunt, de regulă, murgi sau roibi, însă la Beclean s-a reuşit ca, prin diferite împerecheri şi încrucişări între cai, să se obţină doar lipiţani de culoare neagră.

Averea hergheliei din Beclean

În prezent, la Beclean se cresc 256 de cai din rasele Lipiţan şi Semigreul românesc, dar şi 45 din rasa Furioso North Star. Caii de aici sunt foarte valoroşi, anul trecut, spre exemplu, doi armăsari cu rezultate bune la concursuri naţionale fiind vânduţi cu 70.000 de euro.

Caii, bogăţia cea mai de preţ

Întrebat dacă aceşti cai din rasa Furioso North Star se vor adapta la condiţiile de mediu existente la Beclean, Traian Lăpuşte, şeful hergheliei, a răspuns: „De fapt, această rasă de cai s-a format în România, aproape de noi, în judeţul vecin – Cluj, la Bonţida. De aici au fost duşi la Slatina, în Oltenia, iar acum, iată, i-am adus pe câţiva la Beclean unde, zic eu, există un climat identic cu cel în care s-au format. În plus, ne bazăm foarte mult pe experienţa oamenilor noştri care cunosc temperamentul fiecărei rase de cai. Specialiştii din Beclean s-au format în ani şi ani de activitate şi pentru noi caii sunt bogăţia cea mai de preţ. Nu e deloc uşoară munca noastră, dar e tare «faină». Îndrăgim caii şi cred că animalele simt acest lucru.“

Viorel GROSU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro