În organizarea companiei Syngenta, Forumul pentru pomicultură

Aproape o sută de mari pomicultori din toată ţara au ţinut să fie prezenţi la Băile Balvanyos (Covasna), unde Syngenta a organizat a doua ediţie a Forumului OptiTech pentru pomicultură.

„Anul trecut am lansat această manifestare, iar fermierii au fost încântaţi de participare. Pentru acest an, ne-am propus să dezvoltăm conceptul şi am reuşit. Succesul forumului pentru pomicultură ne motivează să continuăm acest proiect. Avem deja o listă de subiecte interesante, pe care suntem nerăbdători să le dezbatem în 2012, împreună cu partenerii noştri“, a declarat Richard Matei, director de marketing clienţi la Syngenta. Forumul Optitech pentru pomicultură este o iniţiativă unică în România, care s-a dovedit a fi foarte utilă pentru fermieri. Discuţiile libere şi interactive au înlocuit prezentările clasice, iar producătorii au simţit din plin utilitatea dezbaterilor. Participanţii au alcătuit grupuri de lucru, unde au fost identificate problemele lor, iar experţii au oferit soluţii.

Depozitarea fructelor, un subiect fierbinte

Fermierii au aflat de la specialiştii Syngenta cum pot controla eficient insectele, în special viermele-fructelor (Cydia pomonella), molia-pieliţei fructelor (Adoxophies spp.) şi insectele minatoare, folosind soluţiile Insegar şi Match. În noutate absolută s-a discutat despre combaterea bolilor în perioada de depozitare.

„Am identificat aceste nevoi importante şi venim cu soluţia cea mai bună împotriva principalelor boli de depozit, cu produsul Switch, care răspunde standardelor privind nivelul de reziduuri cerut de supermarketuri. Prin utilizarea şi respectarea timpului de pauză indicat, reziduurile se vor regăsi sub 30% din limita maximă admisă, stabilită de Comisia Europeană“, a spus Florin Niţu, director de produse pentru culturi speciale la Syngenta.

Expertul a atras atenţia asupra unei boli foarte periculoase, care apare în depozit. Este vorba de mucegaiul verde-albăstrui (Penicillium spp.), care produce micotoxine periculoase pentru consumatori. Şi în acest caz a fost recomandat Switch. Printre beneficiile menţionate în utilizarea acestui produs se numără păstrarea fructelor sănătoase pe o perioadă mai lungă de timp în depozit, precum şi păstrarea calităţii acestora prin reducerea deshidratării şi un conţinut foarte redus de reziduuri în fructe.

Recomandările unui olandez

La eveniment a fost prezent şi olandezul Jan Hoogland, în calitate de consultant pe probleme de pomicultură în ţări ca Belgia, Olanda şi Luxemburg. „În Olanda, Switch este nelipsit din schema de tratament împotriva principalelor boli de depozit, fiind produsul cel mai eficient şi cu cele mai mici reziduuri“, a afirmat specialistul.  Pe lângă bolile de depozit, domnia sa a prezentat principalele elemente în construcţia unei strategii durabile de combatere a rapănului şi altor boli, prin utilizarea produselor sistemice specifice, preventive şi curative, precum Chorus şi Score, împreună cu un fungicid de contact, cu spectru larg, cum ar fi captan sau ditianon.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 6, 16-31 MARTIE 2011

copyright lumeasatului.ro