Via de lângă casă

Condusă sub formă de pergole, bolte, pe spalier sau chioşcuri, viţa-de-vie ne înfrumuseţează locuinţele, contribuind totodată la purificarea atmosferei de praf şi de alte elemente nocive. În jurul casei se pot planta între 50 şi 200 butuci de vie. Cel care-şi propune să facă acest lucru are nevoie de cunoştinţe ce ţin mai ales de pregătirea terenului, alegerea soiurilor şi de conducerea butucilor, care fac diferenţa între plantaţia de lângă casă şi cea comercială.

Pregătirea, fertilizarea, plantarea

O lucrare importantă este desfundatul la 50-60 cm pentru ca rădăcinile să găsească pământ afânat. Pentru plantarea butucilor izolaţi aceasta poate fi înlocuită cu săparea unor gropi mari, moment în care se scot pietrele, calcarul şi alte surse de calcar întrucât viţa este sensibilă la acestea.  Fertilizarea pentru o suprafaţă de 100 mp se face cu un amestec din 300-400 kg gunoi de grajd, 4-6 kg superfosfat şi 3-4 kg sare potasică. În parcelele omogene via se plantează la distanţe de 1,5 m între rânduri şi 1 m între butuci. În rânduri izolate, pe lângă alei, gard, zid, se plantează la 1,2 -1,5 m între butuci.

În vederea plantării, în dreptul pichetului se sapă o groapă cu latura de 40 cm şi adâncimea de 50 cm. Viţa se aşază pe peretele de lângă pichet cu rădăcinile răsfirate peste un mic muşuroi de pământ, astfel încât punctul de altoire să fie deasupra nivelului solului. Se trage peste rădăcini pământ reavăn, 10 -15 cm din adâncimea gropii, apoi se calcă bine şi se mai adaugă 3-5 kg gunoi de grajd , 3-5 l apă, după care groapa se umple cu pământ şi se se calcă iarăşi bine. Peste cordiţă se face un muşuroi unde este indicat să se presare şi un insecticid.

Plantarea se face începând cu mijlocul lunii martie şi până la mijlocul lunii aprilie. Viţele păstrate până atunci în nisip se scot, se fasonează şi se mocirlesc într-un amestec de gunoi de grajd, pământ galben şi apă. În ceea ce priveşte fasonarea, aceasta constă în scurtarea rădăci­nilor bazale la 10-12 cm, îndepărtarea totală a celor crescute în zona altoiului şi tăierea cordiţei la 3-4 ochi.

Materialul săditor

În plantaţiile de lângă pot fi plantate atât soiurile nobile altoite cât şi noii hibrizi producători direcţi care se mai numesc şi soiuri „rezistente” şi care, faţă de vechii hibrizi, au struguri de o calitate gustativă mai bună. Aceştia se pot procura fie din cadrul staţiunilor experimentale, din pepiniere, fie de la amatori. Viţele nobile însă, altoite şi înrădăcinate, trebuie achiziţionate din pepinierele autorizate. Ele trebuie să fie autentice, sănătoase, cu punctul de altoire bine sudat şi suficient de viguroase!  Pe lângă casă se recomandă plantarea soiurilor nobile pentru masă, a celor rezistente şi, de la caz la caz, în zonele favorabile, şi a câtorva butuci din soiuri de vin.  Amatorii de struguri de vin sunt sfătuiţi să încerce mai mult soiuri albe de consum curent, cum sunt Aligote, Creaţă, Fetească regală. Soiurile superioare atât pentru vinuri albe cât şi roşii nu se bucură de prea mare succes în plantaţiile de lângă casă.

Soiuri de masă recomandate: Muscat Perla de Csaba - extratimpuriu, rezistent la ger şi mană, dar dă producţii mici. Struguri de dimensiuni reduse cu gust tămâios, boabe gălbui. Regina - aceleaşi calităţi ca Muscat Perla de Csaba, dar în plus dă producţii mai bune, având struguri mai mari, cu boabe aurii. Cardinal - timpuriu, sensibil la ger, dar foarte productiv în condiţii prielnice, struguri mari cu boabe roşu închis. Chasselas Doré – soi cu coacere mai târzie, rezistent la ger, sensibil la mană, foarte productiv, struguri mijlocii, boabe verzi-gălbui. Muscat Hamburg – cel mai apreciat soi de masă, sensibil la ger şi mană, dar foarte productiv. Corană Neagră – viguros, rezistent la ger, potrivit de productiv, cu struguri mari, negri. Afuz Ali - soi productiv, potrivit ca rezistenţă la ger şi boli, cu struguri mari de culoare verde-gălbui, cu puţine seminţe.

Valentina ŞOIMU
LUMEA SATULUI NR.6, 16-31 MARTIE 2011

copyright lumeasatului.ro