Bruna, pe mapamond

• Rasa Brună este răspândită pe patru dintre continentele globului, şi anume Europa, America, Australia şi Africa, la această dată existând un  număr de aproximativ 10.000.000 capete. În Europa se găseşte cu precădere în Elveţia, Austria, Germania, Italia, care este de altfel leagănul de formare, dar şi în alte ţări ca Franţa, Spania, Portugalia, Slovacia, România, Bulgaria, Croaţia, Polonia  şi Rusia.

• În compoziţia chimică a laptelui există un raport bine echilibrat între k-caseină de tip BB şi numărul de celule somatice din lapte. De aceea, laptele obţinut de la vacile din rasa Brună este folosit cu precădere la producerea de brânzeturi.

• Calitatea laptelui obţinut de la rasa Brună este mai bună datorită combinaţiei excelente a cantităţii şi calităţii laptelui produs, având o valoare adăugată datorită conţinutului mare în grăsime de 4- 4,5% şi de proteină 3,5- 4,8%.

• Se diferenţiază de celelalte rase prin longevitate, productivitate, uşurinţă la fătare, docilitate, dar şi prin rezistenţă la boli şi adaptabilitate foarte bună la condiţiile de mediu.

• Datorită metabolismului extrem de hipertiroidian, această rasă îşi poate adapta şi optimiza sinteza şi mobilizarea rezervelor de grăsime în raport cu hrana disponibilă. În condiţiile creşterii în sistem intensiv, poate da producţii mai mari de 10.000 kg faţă de creşterea în sistem extensiv.

Dr. ing. Cristinel Şonea
Prof. drd. Cătălina
Georgiana Şerban
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 6, 16-31 MARTIE 2011

copyright lumeasatului.ro