Strategii de vaccinare contra paramixovirozei porumbeilor (l)

Având în vedere creşterea alarmantă a incidenţei bolilor cu potenţial imunosupresor (circoviroza, adenoviroza, „sindrom adenocoli“, micotoxicoze etc.) se constată scăderea potenţialului imunitar (imunologic) al tineretului columbar.

Ca urmare a faptului că, în special, infecţiile cu circovirus interferează cu imunitatea postvaccinală, trebuie evitată imunizarea în timpul episoadelor de boală, iar vaccinarea contra paramixovirozei la tineret se recomandă să se efectueze precoce la vârsta de 21-30 de zile şi să se realizeze supravegherea eficienţei vaccinării prin teste serologice de laborator (RIHA) pentru a evita accidentele vaccinale, organismul porumbeilor nefiind capabil să-şi formeze anticorpi antiparamixovirali.

În profilaxia specifică a paramixovirozei se utilizează:

• vaccinuri inactivate;
• vaccinuri vii atenuate.

Vaccinurile inactivate pot fi încorporate în apă sau în emulsie uleioasă şi sunt preparate din tulpini Lasota sau/şi tulpini de paramixovirus izolate de la porumbei. Toate vaccinurile inactivate, indiferent de producător, sunt preparate pe ouă embrionate de găină.

Avantaje:

- sunt bine suportate de păsări şi nu induc reacţii severe postvaccinale;
- se pot doza corect şi uniform;
- nu este obligatorie utilizarea imediată a întregului flacon de vaccin de îndată ce a fost deschis;
- imunogeneza nu e inhibată de imunitatea preexistentă.

Dezavantaje:

- sunt mai scumpe;
- conferă o imunitate care se instalează lent, în decurs de 2-3 săptămâni, dar care, din fericire, e de lungă durată (12 luni);
- se pot administra numai individual (prin injectare subcutanată) sau intramuscular (mai rar la porumbel).

Vaccinuri vii atenuate.

La porumbei s-a utilizat tulpina Lasota ca vaccinare de pregătire (ulterior se administrează vaccinuri inactivate) sau în cazuri de iminentă apariţie a paramixovirozei (vaccinare de urgenţă, necesi­tate când imunitatea se instalează rapid).

Avantaje:

- imunitate instalată mult mai rapid şi de obicei solidă;
- se administrează oculonazal, nefiind necesară o pregătire de specialitate a operatorului.

Dezavantaje:

- imunitatea instalată este de scurtă durată la porumbei (faţă de găini).

La porumbel (şi nu numai) se preferă vaccinarea oculoconjunctivală/nazală cu vaccin tulpina Lasota, deoarece determină imunitate celulară locală în 12-24 de ore, deci deja a doua zi după vaccinare putem considera că porumbeii sunt protejaţi. De aceea se preferă vaccinarea oculoconjunctivală la porumbel faţă de vaccinarea intramusculară sau subcutanată.
Imunitatea conferită e de doar 2-3 săptămâni şi din această cauză este considerată ca o imunitate pregătitoare pentru vaccinările ulterioare, recomandându-se după 2-3 săptămâni vaccinarea cu vaccin inactivat (apos/uleios).

Specifică porumbeilor e doza de vaccin viu Lasota optimă pentru imunizare: 1 doză porumbel = 5 (chiar 10) doze găină. La porumbel, de altfel şi la găini şi curci, este preferată calea de administrare oculoconjunctivală / nazală a vaccinurilor vii Lasota, deoarece conferă o imunitate bună şi uniformă, fără a induce reacţii postvaccinale severe. Din păcate, imunitatea conferită e de scurtă durată.

Vaccinarea oculoconjunctivală/nazală are şi avantajul că, în afară de imunitatea sistemică umorală, induce şi imunitate locală, exact la nivelul principalei porţi de pătrundere a virusului, în cazul infecţiei naturale.

Dr. Cătălin TUDORAN
Laborator Diagnostic Patologie Aviară - Columbofila Romvac
Medic primar veterinar, cercetător ştiinţific grad lll
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro