Evoluţia vremii în intervalul 1-15 decembrie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme în general normală, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -5…5C, valori apropiate de nor­malul perioadei, în cea mai mare parte a ţării.

Se prognozează cantităţi normale de precipitaţii în estul şi sud-estul ţării şi peste valorile multianuale, în centrul şi nord-vestul teritoriului agricol. Pe areale restrânse din sudul şi sud-vestul ţării, cantităţile de precipitaţii se vor situa sub normele climatologice.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor menţine în sud-estul, local în sudul, estul şi vestul teritoriului agricol.

Caracteristici fenologice

În cea mai mare parte a regiunilor agricole, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în general mai lent. Totodată, în depresiunile din Transilvania şi nordul Moldovei se va semnala stagnarea temporară în vegetaţie, plantele intrând treptat în stadiul de repaus biologic. În zilele cele mai reci şi pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă, ca urmare a temperaturilor minime din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (t min. ≤ -10...-15...-20C), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări/arsuri ale vârfului frunzelor, culturile fiind insuficient călite pentru iernare.

În funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea. Starea de vegetaţie a culturilor va fi în general medie şi bună în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în cele tardive.

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă.
• Continuarea aplicării îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare:  Maria COŞCONEA, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro