Un nou brand - dulceaţa de trandafiri din Ucea

În numai doi ani, Dănuţ Florea din localitatea Ucea de Jos a dezvoltat o afacere în domeniul produselor eco cu un grad accentuat de rentabilitate. Profitul estimat la finele anului 2011, în urma comercializării dulceţei şi a siropului de trandafiri produse în gospodăria horticultorului braşovean, se ridică la 60.000 lei.

Harta produselor eco din România s-a îmbogăţit, din anul 2009, cu dulceaţa şi siropul de trandafiri din Ucea. Înfiinţată pe o suprafaţă de 2.000 mp, graţie unei investiţii proprii de 10.000 lei, plantaţia de trandafiri pentru dulceaţă s-a dovedit un pariu câştigat, în ciuda impedimentelor de la început. „Iniţial am vrut să plantăm trandafiri pentru flori tăiate. În acest sens am depus un proiect pe fondurile europene pe Măsura 112. Din circularele care au venit de la APDRP nu s-au mai aprobat trandafirii pentru fir, ci doar cei comestibili. Şi atunci am înfiinţat plantaţia pentru trandafiri de dulceaţă. Cum proiectul nu a fost aprobat, a rămas investiţia pe bugetul propriu“, a precizat Dănuţ Florea.

Întreaga producţie obţinută anul trecut, aproximativ 200 kg petale de trandafiri, a fost procesată în gospodăria familiei Florea, obţinându-se 6.000 de borcane de dulceaţă şi 3.000 sticle de sirop, generând un profit de 12.000 lei. Fără excepţie, producţia de dulceaţă şi sirop de anul trecut a fost valorificată atât prin comercializare la târguri, cât şi prin intermediul unităţilor de agroturism din zona Făgăraşului.

„Mă aflu în agricultura ecologică în anul doi de conversie. Nu stropesc trandafirii cu absolut nimic. Chiar dacă am o producţie mică, este curată şi sănătoasă. În afară de zahărul pe care-l luăm din comerţ, totul e natural.“ – Dănuţ Florea

Minilaborator pentru procesare

2011 nu este doar anul unei producţii superioare (cca 400-500 kg de petale) şi a unui profit estimat la 60.000 lei, ci şi al înfiinţării unui minilaborator pentru procesare. „Vreau să îndeplinim toate normele sanitar-veterinare în vigoare. Până atunci, procesăm în bucătăria căminului cultural din Ucea, care este utilată  după standarde europene“, a mai declarat Dănuţ Florea, mecanicul convertit în horticultor.

Planul de extindere a afacerii include şi mărirea plantaţiei de trandafiri la un hectar în maximum doi ani. „Am dat comandă pentru 600 de butaşi. Vom extinde mai întâi la 1.500 mp, iar apoi până la un hectar“, a mai spus Dănuţ Florea.

Meri şi zmeură, în acelaşi areal

Tot pe suprafaţa de un hectar aflată în curs de certificare eco, familia Florea mai deţine o livadă de meri, pe 5.000 mp, precum şi 500 de drajoni de zmeură. Graţie unui proiect pentru fonduri europene depus pe Măsura 112 în 2010, în valoare de 22.000 de euro, livada se va extinde cu încă 5.000 mp, suprafaţă pe care vor fi plan­taţi 500 de meri. Proiectul vizează, de asemenea, şi achiziţia de utilaje.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

copyright lumeasatului.ro