În cultură succesivă, varza de toamnă se plantează acum!

Dacă în numărul trecut am discutat cu specialiştii din bazinul legumicol Lunguleţu despre cartoful timpuriu şi problemele pe care le ridică această cultură, nu puteam pierde ocazia de a-i iscodi pe legumicultorii de aici şi în ceea ce priveşte specia care urmează, de regulă, imediat după încheierea recoltării. Este vorba despre cultura succesivă de varză. Având o capacitate bună de păstrare, atât în stare proaspătă cât şi murată, aceasta asigură consumul o perioadă lungă de timp, din septembrie până primăvara în mai, când apar producţiile de varză timpurie.

Date agrotehnice

Perioada de semănat pentru producerea răsadului de varză de toamnă este 5-10 mai, fiind necesare 35-40 zile pentru ca răsadul să fie bun de plantat. În luna iulie aceasta se plantează după cartoful timpuriu, perioada recoltării fiind august-noiembrie când, aşa cum spuneam, se comercializează pentru consumul în stare proaspătă sau murată.  Este indicat ca varza să fie cultivată după leguminoase sau alte legume care nu fac parte din familia Crucifere. La Lunguleţu se cultivă după cartoful timpuriu, dar deseori se practică şi monocultura, ceea ce nu este însă recomandat. Se plantează eşalonat,  începând cu soiurile timpurii, cu perioadă mică de vegetaţie, pentru recoltarea în luna august, şi se termină cu soiurile târzii a căror recoltare începe în luna octombrie şi se termină toamna târziu.

Soiuri recomandate

Cel mai cultivat este un soi autohton, Românească, produs la Lunguleţu. Din import se cultiva însă o serie de hibrizi pentru comercializare în perioada februarie - aprilie anul următor. Este vorba despre hibrizii Bucharest, Rinda, Beltis şi De Buzău special dezvoltaţi pentru condiţiile de climă şi cerinţele pieţei româneşti.

Întreţinerea culturii

Lucrările de întreţinere a culturii încep cu pregătirea terenului, care în prealabil a fost curăţat de resturile vegetale ale culturii anterioare. La 2-3 zile după plantat se erbicidează cu produsul Sultan (se poate erbicida şi înainte de plantare, dar din raţiuni economice lucrarea se face de regulă după plantare). La circa două săptămâni se prăşeşte, se tratează pentru molia verzei, buha verzei sau limaxi numai dacă se remarcă atacul acestora pe varză şi dacă aceştia depăşesc un anumit prag. Pentru combaterea dăunătorilor se recomandă insecticide ca Talstar, Actara, Decis, Confidor, iar pentru melci este eficientă stropirea cu Mesurol.  Îngrăşămintele se aplică numai fazial, dacă este cazul. În condiţiile în care terenul a fost fertilizat primăvara cu gunoi de pasăre (8-10 t/ha), aplicarea lor nu mai este necesară.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

copyright lumeasatului.ro