Vaci irlandeze, pentru săracii din Râşca

Patruzeci şi cinci de familii sărace din comuna Râşca, judeţul Cluj, au primit pe 29 noiembrie câte o vacă din rasa Holstein Friza din partea Fundaţiei Heifer România, în cadrul proiectului Milk for orphans. Toate bovinele provin din Irlanda şi sunt gestante. Perioada de carantină s-a făcut la o fermă din Căminul Felix, Oradea. În cele 30 de zile, cât a durat izolarea preventivă, s-a născut un viţel!

Familiile asistate prin acest proiect nu au niciun venit permanent, trăind de pe urma unei gospodării mici, de subzistenţă. Selecţia a fost efectuată pe baza unor criterii prestabilite: venituri mici, numărul membrilor din familie, calitatea adăpostului şi furajării care pot fi asigurate animalului şi disponibilitatea de a dona mai departe.

Dar din dar se face rai

Proiectul are la bază principiul „Passing on the gift“ (Dar din dar). Astfel, fiecare familie va dona la rândul ei primele femele obţinute de la animalele primite, precum şi gradual o cantitate de 300 litri de lapte pentru orfelinate.

Prelucrarea laptelui va fi asigurată de Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu, a cărei instalaţie de procesare a fost construită şi echipată tot cu sprijinul Fundaţiei Heifer România.

Laura Manciu, Communication & PR Coordinator la Heifer România, ne-a informat că vacile de rasă au fost transportate din Irlanda până în ţara noastră cu avionul.  Tot ea a declarat că Heifer International este o organizaţie umanitară, care, de mai bine de 65 de ani, oferă asistenţă comunităţilor sărace, din peste 120 de ţări ale lumii, pentru a pune capăt foametei şi sărăciei, în vederea îmbunătăţirii vieţii şi a protejării mediului înconjurător. Heifer România este una dintre filialele Heifer International, care face parte din divizia pentru Europa Centrală şi de Est şi derulează proiecte în România, Republica Moldova şi Bulgaria.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro