Binefacerile fructelor de sezon

Perele

Vitaminele din conţinutul lor fac din pere cele mai căutate fructe de sezon, iar dacă mai adăugăm şi conţinutul în săruri minerale bogate în calciu, potasiu, fosfor, clor, zinc, fier, magneziu, iod, mangan, cobalt, aluminiu, bor, nichel, seleniu, fluor, putem spune că perele sunt unele dintre fructele cele mai „sănătoase“ ale toamnei.

Consumul perelor are efect diuretic, detoxifiant, fiind recomandate în caz de dischinezie biliară, reumatism şi gută, iar în anumite cazuri reglează digestia şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, având şi un efect laxativ moderat. Folosite sub formă de suc, au acţiune calmantă şi de favorizare a somnului, iar măştile preparate din pere au efect astringent, revitalizant, hidratant şi nutritiv.

Măceşele

Fructele de măceş sunt foarte bogate în vitaminele C, B, E, K, P şi provitamina A. Dintre binefacerile măceşelor amintim prevenirea îmbătrânirii precoce, a afecţiunile cardiovasculare, precum şi a cele degenerative. Măceşele stimulează secreţia biliară, fiind recomandate în caz de dischinezie biliară, colecistite, dar şi în prevenirea cancerului.

Preparate sub formă de ceai, sirop sau dulceaţă, măceşele cresc imunitatea organismului, stimulează aparatul urinar, având rol diuretic, antiinflamator şi analgezic la nivelul căilor urinare, fiind utilizate în caz de infecţii urinare, litiază renală, edeme.

Măceşele sunt o excelentă sursă de antioxidanţi, care ajută organismul să lupte împotriva efectelor radicalilor liberi.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro