Porumbul se seamănă devreme

Cunoscut drept unul dintre cei mai buni tehnologi din zona sa, inginerul Popescu Nicolae cultivă 1.450 ha în comuna Albeşti, Ialomiţa. Deşi într-o zonă aridă şi fără posibilităţi de irigare unde cel mai bine se pretează păioasele şi rapiţa, inginerul se ambiţionează să cultive an de an şi câteva zeci de hectare de porumb. El condiţionează reuşita culturii de însămânţarea cât mai timpurie a acestuia, încă din prima decadă a lunii aprilie. Atât pentru a beneficia din plin de aportul precipitaţiilor căzute în iarnă, mai ales sub formă de zăpadă, cât şi pentru ca plantele să aibă bobul format când intră în perioada de secetă. 

O cultură care mulţumeşte mereu

În ultimii ani a semănat numai hibrizi marca Pioneer, în mod deosebit hibridul semitardiv Florencia la care a obţinut cele mai bune rezultate în condiţii de secetă. În general are în vedere hibrizii cu o perioadă de vegetaţie mai lungă, mai rezistenţi, dar şi cu un potenţial ridicat de producţie. Fermierul are totuşi grijă să amplaseze cultura pe terenurile cu aport freatic şi pe suprafeţe mai mici decât la rapiţă şi păioase. În aceste condiţii, într-un an cu precipitaţii slabe a obţinut producţii de circa 7 t/ha, iar anul trecut, când regimul hidric a fost mai favorabil acestei culturi, a obţinut o medie de 8,5 t şi chiar a avut sole şi cu 11 t/ha. „Dar porumbul, spune el, este o cultură care ne satisface întotdeauna, iar anul trecut în mod deosebit, pentru că s-a vândut la un preţ bun. Am avut însă grijă să-l fertilizăm şi să menţinem terenul curat“, afirmă inginerul.

Îngrăşămintele, ca starter

Pentru a creşte eficienţa lucrării de fertilizat, inginerul vrea să renunţe la utilajele de împrăştiere în masă. În acest sens, anul acesta a achiziţionat o semănătoare cu discuri şi cu fertilizator. Astfel cantitatea de îngrăşăminte administrate va scădea, acestea urmând să fie aplicate de acum sub formă de starter, pe rândul însămânţat. În plus, cu ajutorul acestui utilaj ele vor putea fi aplicate şi în timpul perioadei de vegetaţie. Prin urmare, va aplica îngrăşăminte mai puţine, dar mai eficient, pentru faptul că ele vor ajunge acolo unde planta le foloseşte mai bine.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 6, 16-31 MARTIE 2011

copyright lumeasatului.ro