Limagrain a lansat în România gama specială de porumb siloz

Numeroşi crescători de animale au dat curs recent invitaţiei de a participa la lansarea unui nou concept: Limagrain Nutriţie Animală (LG NA), la baza căruia stă un program special de cercetare pentru hibrizii de porumb siloz, demarat în urmă cu zece ani în Franţa. Evenimentul s-a desfăşurat în Bucureşti luna trecută, printre participanţi numărându-se şi reprezentanţii companiilor partenere Limagrain specializate în nutriţie animală, care le-au vorbit fermierilor despre importanţa porumbului siloz în nutriţia bovinelor.

În prezent, mai mult de jumătate din activitatea grupului Limagrain o reprezintă producerea seminţei de porumb, mai ales cel siloz, căruia îi este dedicat un program special de cercetare. Compania este leader de piaţă la genetica de porumb siloz în multe ţări din Europa, în special în cele mari producătoare de lapte. „LG cunoaşte foarte bine problemele crescătorilor de animale. În Europa de Vest avem o piaţă bine definită a seminţelor de plante furajere. (...) Pentru noi, România a devenit un punct strategic în ceea ce priveşte creşterea vacilor având în vedere că toţi marii actori de pe piaţa laptelui sunt prezenţi aici“, spunea cu această ocazie Philippe Riedweg - CEO Limagrain Central Europe.

Digestibilitatea, principala preocupare a cercetării LG

Michele Champion, cercetătoare în cadrul diviziei LG Nutriţie Animală, ne-a explicat cu această ocazie care au fost axele principale spre care s-a îndreptat programul de cercetare şi ameliorare a calităţii porumbului siloz. Pornind de la digestibilitate, subiectul care preocupă cel mai mult pe crescătorii de vaci de lapte, cercetătoarea a explicat de unde vine energia în porumbul siloz şi ce ajută vaca să digere mai bine astfel încât 100% din ce mănâncă să se transforme în lapte şi nu în reziduuri.

„Tot ce se găseşte în interiorul celulei la porumb este în întregime digerabil. Cei care ridică probleme sunt pereţii celulari ai căror componente nu sunt digerate în totalitate şi care reprezintă 30-40% din totalul plantei. În acest sens se concentrează şi eforturile de cercetare ale grupului Limagrain“, spunea doamna Champion făcând referire în special la lignină, componenta mai greu digerabilă prezentă în tulpina porumbului. Conţinutul în lignină a fost redus prin procedeele ce ţin de genetic, aceleaşi prin care s-au găsit şi alte mijloace pentru ca planta să rămână rezistentă la rupere.

Pe lângă cercetarea specifică în abordarea calităţii şi cantităţii, LG a dezvoltat şi o strategie ce merge pe testarea animalelor. Aceasta se face atât în laboratoarele institutului cât şi în fermă, la crescătorii de animale.

De ce hibrizii LG NA?

Specialiştii în nutriţia animală consideră că cel mai mare randament la vacile de lapte se face cu furaje conservate, dintre care o mare parte o reprezintă porumbul siloz. Acesta este un amestec de energie şi fibre, amândouă fiind în egală măsură necesare pentru rumegătoare. Cele două componente importante ale energiei sunt amidonul şi fibrele, ambele găsindu-se în porumb. Porumbul furnizează aşadar cea mai mare cantitate de energie pe hectar, iar LG are tehnologia care îi ajută pe producători să depoziteze această energie şi să o folosească tot anul.

Criteriile crescătorilor de vaci de lapte, atunci când aleg un hibrid de porumb siloz, ţin în primul rând de randamentul acestuia, apoi de calitate, de digestibilitatea şi de valoarea nutritivă pe care o aduce. În prezent, faţă de ceilalţi competitori de pe piaţă LG vine în plus cu valoarea nutritivă, aceasta din urmă rezultând din degradabilitatea amidonului în rumen, dar şi din digestibilitatea mai bună a fibrelor. „Fermierul nu vrea mai mult porumb siloz, ci mai mult lapte“, spunea Bruno Pouzet - director marketing Limagrain Europa.

Dar, pe lângă plusul de lapte, un alt aspect important este cel ce ţine de sănătatea vacilor. Specialiştii arată că, folosind genetica Limagrain, costurile cu întreţinerea şi sănătatea vacilor vor fi cu mult reduse. „Cu ajutorul acestor fibre de calitate care vor face să scadă acidoza, sigur aceste cheltuieli vor fi diminuate“, afirmă reprezentantul LG.

Hibrizii cu logo-ul LG Nutriţie Animală aduc o sumă de beneficii crescătorilor de animale: un randament mai mare al energiei digestibile pe hectar; o cantitate mai mare de siloz digerat pe vacă şi pe zi; menţinerea unei sănătăţi bune a vacilor; o producţie de lapte mai bună şi mai profitabilă.

La cererea fermierilor!

În Franţa aceşti hibrizi specifici nutriţiei animale au început să fie testaţi în urmă cu 12 ani şi mai târziu în Cehia, Polonia, Olanda, Ungaria, Slovacia. „Dintotdeauna s-a considerat o centură a porumbului siloz partea ţărilor nordice a Europei, asta şi în funcţie de exporturile lor“, ne spune Stanislav Studenka, responsabil LG Nutriţie animală Europa de Est. De aceea Limagrain şi-a axat cercetarea în acele zone unde grupele FAO cele mai folosite sunt cuprinse între 200-300 foarte mulţi hibrizi încadrându-se în aceste grupe. În România, în schimb, hibrizii trebuie să se înscrie în grupe FAO de peste 350-400.

„Acum suntem pregătiţi“, vine în completare Alina Creţu, marketing manager Limagrain România, precizând că în ultimii trei ani crescătorii de vaci din România au început să ceară o genetică specializată pe porumbul furaj. „A venit momentul să răspundem acestei provocări lansate de dumneavoastră“, încheie Alina Creţu.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro