Trasabilitatea, un concept pentru siguranţa noastră

O succesiune de ameninţări la adresa sănătăţii publice (boala vacii nebune, dioxina, gripa aviară, melamina, epidemia de E.coli) a scos în evidenţă necesitatea de a fi cât mai bine informaţi în legătură cu... ceea ce punem pe masă. Pentru a atinge un nivel ridicat de siguranţă alimentară e nevoie de efortul şi seriozitatea tuturor actorilor din lanţul alimentar, iar eticheta ar trebui să fie cea care să ne ofere cele mai multe date despre alimentul pe care îl procurăm.

Trasabilitatea alimentelor reprezintă posibilitatea de a le urmări pe parcursul producţiei, procesării şi distribuirii. În trasabilitate se aplică principiul „un pas înapoi, un pas înainte“. Acesta înseamnă că e nevoie să se cunoască în amonte toate informaţiile necesare despre produsul respectiv privind provenienţa materiilor prime şi auxiliare, iar în aval cele legate de dată, destinaţia livrării, prin diverse mijloace: coduri de bare, paşapoarte sau crotalii pentru animale.

Corectitudinea informaţiilor cuprinse pe etichetă presupune şi determinarea originii produsului, cu alte cuvinte, înseamnă şi trasabilitatea lui implicită, chiar dacă, deocamdată, astfel de elemente nu sunt cuprinse decât în documentele producătorilor şi comercianţilor.

Din păcate, mulţi consumatori nu realizează cât de importante sunt informaţiile ce trebuie prezentate pe etichetă, iar cei implicaţi în industria alimentară apreciază  legislaţia în materie de trasabilitate ca fiind o povară în plus care le îngreunează activitatea.

Câștigarea încrederii consumatorilor reprezintă unul dintre beneficiile asigurării trasabilităţii prin certificarea fără lacune a traseului pe care îl parcurge o materie primă de la furnizor, prin diferitele etape de producţie şi niveluri comerciale, până la consumatorul final. Apoi, posibilitatea de a acţiona rapid şi sigur în cazul în care apar situaţii neprevăzute, pentru descoperirea şi retragerea produsului, localizarea sursei problemei, împiedicarea răspândirii unei epidemii şi limitarea numărului persoanelor afectate.

Trasabilitatea ajută şi autorităţile să elimine riscurile pe care animalele bolnave sau alimentele contaminate le-ar putea reprezenta la adresa siguranţei alimentare.

Ca urmare a încheierii unui acord între Parlamentul European şi cele 27 de ţări membre, din 2016 va fi obligatorie înscrierea pe etichete a valorilor energetice, a cantităţilor de sare, grăsimi, proteine, zaharuri, iar pentru produsele din carne şi mai ales pentru carnea proaspătă va trebui trecută pe etichetă ţara de origine a produsului, dar şi a animalului sacrificat în vederea procesării, deci încă un motiv în plus să ne simţim în siguranţă.

Este cât se poate de clar că există o legătură strânsă între conceptul de etichetare şi cel de trasabilitate a produsului alimentar, dar şi o relaţie biunivocă între consumator şi producător.

Dr. Teofilia BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro