Satul românesc – prezent şi viitor

Organizat de revista Lumea Satului şi Radio Antena Satelor, în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România – filiala Tulcea, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, dar şi a altor personalităţi, printre care îi nominalizăm pe Nicolae Sterghiu, director general adjunct APIA, Victor Tarhon – preşedinte Consiliul Judeţean Tulcea, Vasile Gudu – prefect, Grigore Baboianu, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Un ministru al producătorilor

Alocuţiunea actualului ministru al agriculturii a avut un impact major în rândul zecilor de fermieri prezenţi la eveniment. El le-a vorbit producătorilor despre importanţa proiectelor naţionale şi absorbţia fondurilor europene, despre necesitatea atestării şi licenţierii firmelor de consultanţă, despre priorităţile viitoarei sesiuni de proiecte pe Măsura 121 (depozite pentru cereale şi plante tehnice şi dotări tehnice), dar şi despre grija constantă de a proteja interesele producătorilor. „Eu sunt un ministru al producătorilor. O spun franc. Atât timp cât voi fi eu ministru, problema numărul unu este aceea a funcţionalităţii în rentabilitatea producţiei primare agricole. Dacă vrem să construim un sistem agricol solid ne trebuie parteneriate bine puse la punct. Vreau să fiţi siguri de sprijinul total al ministrului şi al echipei de lângă el. Niciodată nu voi schimba regula pentru că avem nevoie de reguli, dacă vrem să fim parteneri serioşi în Uniunea Europeană“, a precizat Valeriu Tabără.

Despre bursa peştelui, puncte vamale şi altele

Printre preocupările anunţate de şeful de la Agricultură se regăseşte şi aceea ce vizează înfiinţarea bursei peştelui. Astfel, a spus ministrul, România ar putea reînnoda o mai veche tradiţie, aceea de a deveni exportator de peşte. „Când îi spuneam doamnei comisar Damanaki că între cele două războaie mondiale România a fost unul dintre marii producători de peşte de apă dulce nu-i venea să creadă. Este un proiect excelent pe care vrem să-l materializăm.”

Propunere

La rândul lor, tulcenii au avansat intenţia de a organiza un punct vamal al lor, la Ismail. Nu ştim exact care este dimensiunea terenurilor agricole abandonate, dar reprezentanţii agricultorilor de aici se pronunţă împotriva vânzării pământului la persoanele fizice şi juridice străine. „Vin arabii şi ne iau pământurile şi ne trimit pe noi în locul lor“, susţinea unul dintre participanţi.

Irigaţiile care au fost

Una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă agricultura din judeţul Tulcea o reprezintă irigaţiile. Ion Bălan – preşedintele Asociaţiei Fermierilor Tulcea, susţine că în judeţ există 36 de OUAI-uri care au preluat infrastructura cu cheltuieli enorm de mari. El îşi exprimă dorinţa ca sumele la Măsura 125 să fie distincte pentru irigaţii în aşa fel încât să se poată iriga cu costuri mai reduse. Nemulţumiri vin şi din partea agricultorilor care reclamă modul discriminatoriu în ceea ce priveşte posibilitatea de absorbţie a fondurilor structurale. 

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 6, 16-31 MARTIE 2011

copyright lumeasatului.ro