Rachete antigrindină în Prahova

• Convorbire cu ing. Aurel ANGHEL, directorul executiv al DADR

De pe 15 mai a.c., de când a fost repus în funcţiune sistemul antigrindină în Prahova, se lucrează la foc continuu. Deşi vremea a fost, cum se ştie, extrem de capricioasă şi mai fiecare ploaie a fost însoţită şi de grindină, în zona Dealul Mare dar şi în gospodăriile populaţiei din sistemul protejat de către Unitatea pilot antigrindină nu au fost niciun fel de pagube!

300 de rachete binefăcătoare

„Sistemul antigrindină – spunea ing. Anghel – funcţionează, la noi în judeţ, de mai bine de cinci ani, cu rezultate remarcabile. După părerea noastră, acest sistem salvează 80.000 hectare culturi şi plantaţii viticole. Chiar dacă în anii trecuţi au mai fost semnalate unele neconcordanţe, în 2010 avem toate motivele să sperăm că vom fi cu adevărat la înălţime. Şi aceasta întrucât, până în prezent, avem rezultate excepţionale în protecţia culturilor agricole şi a gospodăriilor cetăţenilor din zona protejată. În perioada parcursă din an, angajaţii unităţii-pilot au înregistrat un record de trageri.

Au fost astfel lansate pe cerul Prahovei peste 300 de rachete, din cele şase puncte funcţionale ale acestei unităţi: Boldeşti-Scăeni, Ceptura, Mehedinţa, Tătaru, Tohani şi Valea Călugărească. Toate posturile respective funcţionează fără întrerupere, având şi sprijinul activ al Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte! Din acest an, s-a trecut de la un program de 12 ore la un altul de 24 de ore pentru că în anii trecuţi au fost cazuri când grindina venea şi noaptea. Şi făcea prăpăd! Imaginile radar pe care le primim acum, sunt din mai multe puncte: Bucureşti, Medgidia, Iaşi şi altele. Ele se schimbă la intervale foarte scurte: 6-10 minute. Şi trebuie operat cu rapiditate, după cum impune situaţia. Personalul de specialitate al operatorului nostru contractual se află permanent în alertă şi, după caz, intră oricând în alarmă.“

Motive

„Nici că pot exista motive de nemulţumire în aceste condiţii. Poate acesta este şi motivul pentru care autorităţile au alocat pentru sistemele antigrindină din Prahova peste 2 miliarde de lei noi şi susţin extinderea acestora pe încă 70.000 ha de teren agricol, punctele de lansare a rachetelor antigrindină urmând a fi la Băicoi, Câmpina, Proviţa de Jos şi Vărbilău. Acestora li se vor mai adăuga alte două puncte de lansare în judeţul Buzău: Pietroasele şi Vipereşti“, după cum ne-a declarat dl Aurel Anghel.

Ţinta: norii încărcaţi de grindină

Realităţile din teritoriu confirmă cele relatate. Nicio cultură nu este afectată de grindină, chiar dacă au fost şi cazuri speciale, când au fost trase şi câte 30 de rachete! S-a reuşit astfel cu succes împrăştierea norilor încărcaţi de grindină şi uniformizarea precipitaţiilor căzute în zona respectivă la maximum 20-30 litri pe metrul pătrat. Mai mult chiar, s-a asigurat şi o bună protecţie a localităţilor, a grădinilor şi a gospodăriilor cetăţenilor, un motiv de bucurie pentru proprietarii acestora.

„Ceea ce vă pot spune – adaugă interlocutorul nostru – este că prin astfel de sisteme există şansa evitării unor pagube imense, de ordinul zecilor şi a chiar al sutelor de miliarde de lei vechi. Spun aceasta întrucât, după calculele unui specialist de-al nostru, într-o altă zonă a judeţului, acolo unde nu operează acest sistem, în ultima perioadă, din cauza căderilor de grindină, s-au înregistrat pagube de peste două miliarde de lei vechi, numai pe câteva sute de hectare de grâu şi rapiţă. Sistemul antigrindină s-a dovedit a fi deosebit de eficient, costurile operaţiunilor ridicându-se la doar 7-8 euro/ha. Oamenii – ţăranii, fermierii, specialiştii noştri – au toate motivele să apreciere existenţa acestor sisteme antigrindină, iar noi suntem mulţumiţi că putem asigura protecţie.“

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

copyright lumeasatului.ro