Evoluţia vremii în intervalul 16-31 decembrie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Mediile diurne ale temperaturii aerului vor fi cuprinse între -5...3°C, valori apropiate de normele climatologice, la scara întregii ţări.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor fi normale în sud-estul şi estul ţării, sub valorile medii multianuale în sudul şi sud-vestul teritoriului, iar în regiunile centrale şi vestice vor putea depăşi mediile climatologice.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică se va semnala în sud-estul, estul şi local în sudul ţării.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, în condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la speciile de toamnă vor fi încetinite în aproape toate regiunile agricole, local fiind posibilă chiar stagnarea temporară a acestora, iar în centrul şi nordul ţării procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor afla în starea de repaus vegetativ. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor vor fi în general bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia, cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă din sudul şi estul ţării aflate la înfrăţire. Pe fondul temperaturilor minime din aer şi sol scăzute sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (t min.≤-10...-15...-20°C), pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu un strat superficial se va menţine riscul deteriorării aparatului foliar, îndeosebi la culturile semănate tardiv şi care prezintă rezistenţă redusă la iernare.

Recomandări   de specialitate:

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz şi grâu);
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro