Reglementări în domeniul sanitar-veterinar

Marţi, 29 iunie 2010, a avut loc la sala Rapsodia din cadrul Hotelului Intercontinental Bucureşti închiderea oficială a Proiectului UE de Twinning „Continuarea îmbunătăţirii implementării şi a măsurilor oficiale de control privind subprodusele de origine animală şi normele de bunăstare a animalelor“ (RO2007/IB/AG/01).

Scopul acestui Proiect a fost de a consolida controlul veterinar de stat în domeniul sistemului de ecarisaj şi în cel al bunăstării animalelor, în conformitate cu acquis-ul comunitar. Uniunea Europeană a alocat un buget de 700.000 de euro pentru acest proiect, care s-a desfăşurat pe o durată de 12 luni, activitatea începând din data de 1 iulie 2009.

Prezenţa autorităţilor

La evenimentul de lansare a proiectului de înfrăţire instituţională au participat Excelenţa Sa doamna Tanya van Gool, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, şi Excelenţa Sa domnul Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei în România, domnul Niculaie Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, domnul Mihail Dumitru, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, domnul Corneliu Ceică, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, domnul Bernhard Kűhnle, reprezentant al Ministerului Federal pentru Agricultură, Alimentaţie şi al Protecţiei Consumatorului din Germania, precum şi alţi factori de decizie în domeniul sanitar-veterinar.

Colaborare

În cadrul proiectului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România a colaborat cu Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului (VWA), împreună cu Grupul de Ştiinţe Animale Lelystad din Olanda, precum şi cu Ministerul Federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorului şi cu Ministerul pentru Alimentaţie şi Mediu Rural al Landului Baden-Württemberg din Germania. Proiectul a beneficiat şi de participarea unui expert în domeniul bunăstării animalelor din Danemarca.

Componentele proiectului

Rezultatele vizate de cele trei componente ale proiectului au urmărit:

• dezvoltarea sistemului existent de colectare, procesare şi eliminare a tuturor categoriilor de subproduse de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman;

• elaborarea şi diseminarea procedurilor de control şi a metodologiei pentru sistemul de procesare;

• instruirea personalului privind aplicarea manualelor cu proceduri de control pentru colectarea, manipularea, marcarea, depozitarea, certificarea şi dirijarea la destinaţia finală a subproduselor. Au fost prezentate, totodată, metode alternative de ecarisare a teritoriului şi procesare, spre exemplu producerea de biogaz sau compostarea;
• instruirea medicilor veterinari inspectori asupra bunăstării animalelor de fermă, a metodelor de sacrificare pentru combaterea bolilor şi a modalităţilor de asomare şi sângerare a animalelor de fermă şi din gospodăriile populaţiei.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

copyright lumeasatului.ro