Etiopia - Leagăn al umanităţii şi ţinut al contrastelor (VI)

Oraşul Aksum, cândva capitala primului regat etiopian, constituie o atracţie pentru turişti din lumea întreagă. Emoţia care m-a încercat păşind pe acest teritoriu încărcat de istorie şi legende a fost unică. Ne-am aflat probabil la câţiva paşi de faimosul Chivot al Legământului, considerat cea mai de preţ relicvă a creştinismului, dar nu l-am văzut, pentru că această favoare o are doar un singur călugăr special pregătit. El îşi dedică întreaga viaţă păzirii lui şi numai după moarte este înlocuit cu un altul.

Conform tradiţiei, regele Menelik I, întemeietorul Etiopiei, fiul lui Solomon şi al reginei din Saba, a adus din Ierusalim Chivotul în care se aflau Tablele Legii cu cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise. În prezent se consideră că Biserica Sfânta Maria de Sion din Aksum ar adăposti originalul, însuşi patriarhul Etiopiei susţinând acest lucru. Nu ştiu cât e legendă şi cât adevăr în legătură cu acest simbol, dar sigur toţi etiopienii cred că există, că are proprietăţi divine şi ar face orice să-l apere. De altfel, pentru a fi cât mai siguri că nimeni nu ajunge la original, în fiecare biserică etiopiană există o copie a Chivotului. Se spune că originalul ar fi fost folosit ca pavăză de Regele Menelik II în bătălia de la Adwa, în anul 1896, unica din istorie în care un stat african a învins o armată invadatoare europeană, cea italiană, şi astfel etiopienii au atins... performanţa de a nu fi niciodată colonizaţi.

Perioada de glorie a Regatului Aksumit a coincis şi cu apariţia Bisericii Ortodoxe Etiopiene (Tewahedo), fiind al doilea stat din lume, după Armenia, care a adoptat creştinismul ca religie de stat. Un sirian pe nume Frumentius a fost primul episcop al bisericii creştine etiopiene care i-a convertit pe regii gemeni Sezana şi Ezana la adevărata credinţă în anul 346. Aksumul este renumit şi datorită obeliscurilor sale de granit vechi de aproape 2000 de ani, numite „stelae“. Acestea erau ridicate deasupra mormintelor regilor şi trei dintre ele sunt faimoase prin istoria lor. Unul aparţine primului rege creştin, Ezana, are 24 metri înălţime şi cântăreşte peste 100 de tone. Nici până în prezent arheologii nu au putut explora în întregime labirin­tul subteran aflat sub colosul de granit, din cauza unor capcane mortale.

Al doilea obelisc înalt de vreo 25 metri are o poveste interesantă. A fost transportat de fasciştii italieni în 1935 într-o piaţă din Roma, unde a stat până în anul 2003. În urma presiunilor interna­ţionale, italienii au fost obligaţi să returneze obeliscul care a fost reinstalat în 2009 la locul lui de odinioară. (Este o poveste întreagă referitoare la transportul acestuia de la Roma la Akum, despre care am să scriu poate altădată). Cel mai înalt obelisc - 33 metri - s-a prăbuşit şi se pare că a fost ultimul construit, fiind considerat un semn divin faptul că s-a spart în bucăţi. Palatul Reginei din Saba, mormântul regelui Kaleb, Muzeul Arheologic care adăposteşte o bogată colecţie de podoabe şi îmbrăcăminte ale regilor şi preoţilor aksumiţi, biserica modernă ridicată de faimosul împărat Haile Silassie sunt locuri pe care le-am văzut în Aksum şi care reprezintă istoria vestitului popor abisinian, singurii creştini din continentul african. Dar, despre alte obiceiuri, locuri şi peisaje întâlnite în Etiopia, în numărul următor.

Dr. Teofilia Banu
LUMEA SATULUI NR.6, 16-31 MARTIE 2011

GALERIE FOTO

copyright lumeasatului.ro