Hârja - Festivalul plăcintelor

Ediţia a opta a festivalului a fost organizată, la sfârşitul lunii noiembrie, la Pensiunea Margareta. Următoarele ediţii ale evenimentului vor avea loc numai în comuna Oituz.

Eveniment de pe agenda filialei Bacău a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Festivalul plăcintelor a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie în satul Hârja, din comuna Oituz (judeţul Bacău). „Dorim foarte mult să păstrăm tradiţia într-un sat mic, dar pitoresc, cu un cadru natural excepţional, dar şi cu tradiţii foarte interesante, cu oameni dornici să-şi arate talentele“, ne-a declarat Beatrice Grigoraş, preşedintele filialei ANTREC Bacău. Primele ediţii ale festivalului au avut loc la Bacău, Comăneşti şi la Ghimeş-Făget.

Miere, lapte, ţuică, vin şi bere au curs pe malurile Oituzului, în satul Hârja. Le-au adus gospodine şi gospodari pricepuţi din patru judeţe, Neamţ, Vrancea, Braşov şi Bacău, participanţi la a opta ediţie a Festivalului plăcintelor. Gazda festivalului a fost Pensiunea Margareta, construită într-un colţ de rai, binecuvântat de Dumnezeu, pe unde „laptele şi mierea au curs“, se vede treaba, dintotdeauna, motiv pentru care atâtea neamuri şi-au dorit, în istorie, să pună peste faţa locului graniţe pentru totdeauna. Organizatorii au anunţat că satul Hârja va fi, de acum încolo, casa bună a festivalului.

La Hârja, pe 26 noiembrie, a fost zi de iarnă. Uscată, fără zăpadă, dar cu un vânt tăios şi rece. În salonul Pensiunii Margareta însă era cald şi bine. Şi cum să nu fie, dacă acolo erau etalate toate produsele cu care au venit participanţii la festival!? Lângă bunătăţile rumenite în cuptoare şi tigăi (plăcinte cu brânză dulce sau iute, cu smântână sau cu ciuperci, cu spanac ori cu varză, cozonaci cu nucă, cu stafide sau cu rahat) vedete au fost plăcintele făcute după reţete vechi de sute de ani, ca mălaiul, vărzările sau găluştile cu prune, dar şi după reţete surprinzătoare, „de autor“, prin care cei înscrişi în concurs au ţinut să-şi dovedească fantezia, imaginaţia şi chiar cultura gastronomică. Dar, nici în curtea pensiunii, cu tot gerul care îţi pişca parşiv urechile, nu era chiar atât de rău, lângă ceaunul în care fierbea de ore întregi gulaşul, unde vinul fiert muia scorţişoara şi unde pe grătarul încins sfârâiau de zor fleici şi pulpe de pui.

În fapt, evenimentul a fost dedicat micuţilor din casele de copii, patru dintre echipele înscrise în concursul festivalului fiind de la Pensiunea Trifoi, din Hârja, de la Casa Prejmer şi de la Asociaţia Samariteanul, din Ghimbav (judeţul Braşov). Ele au concurat serios cu gospodinele de la Cofetăria Fonoca, din Oituz, cu cele de la Pensiunea Iris, din Scăricica (Neamţ) şi de la Asociaţia Fermierul Dămuc (Neamţ), dar şi cu o originală echipă de bloggeri (softcuisine.com şi talentculinar.com).

Festivalul a fost organizat în plin Post al Crăciunului, motiv pentru care multe dintre preparate au avut acest specific, după reţete care de regulă sunt păstrate cu sfinţenie din strămoşi. Invitatele de onoare ale manifestării au fost două bătrânele din Hârja, Tanti Sica, de 85 de ani, şi Mamaia Nuţa, de 80, participante, în concurs cu plăcinte făcute după reţete originale şi vechi. 

Programul festivalului a fost completat de producţiile artistice ale unor formaţii de dansatori aflaţi încă la vârsta copilăriei, dar şi de cele ale Corului veteranilor din comuna Oituz. O notă aparte a avut-o filiala ANTREC Vrancea, care a prezentat atât producţiile vitivinicole şi apicole din zonă, cât şi tradiţiile perpetuate la Şcoala Populară de Artă din Focşani de meşterii Maria Lazăr şi Ion Stanciu.

Participanţilor le-au fost acordate premii şi diplome.

Petru DONE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro