Japonezii avertizează: „România va avea de-a face cu o criză a alimentelor“

Potrivit analiştilor japonezi, România se află pe locul 12 între ţările în care există risc mare de producere a unei crize alimentare, alături de alte 24 de ţări cu populaţie mare. Chiar şi Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că nivelul preţurilor actuale ar putea naşte o nouă criză la nivelul alimentelor. Mulţi specialişti consideră că, odată criza financiară depăşită, ne vom confrunta cu una alimentară. România a fost situată, într-un studiu japonez, printre primele 25 de ţări în care riscul producerii unei astfel de crize este ridicat. Alături de ţara noastră au mai fost nominalizate statele cu populaţie foarte mare, China şi India, dar şi ţări vecine precum Bulgaria şi Ucraina. O eventuală criză alimentară va fi determinată de majorarea preţurilor şi, implicit, de creşterea inflaţiei. Preţurile alimentelor nu au scăzut odată cu venirea crizei financiare. Ele se situează în acest moment la acelaşi nivel cu cele din perioada 2007-2008, când criza mondială încă nu izbucnise. În plus, valoarea importurilor alimentare mondiale depăşeşte anul acesta 1.000 miliarde de dolari. În procente, asta înseamnă cu 15% mai mult decât anul trecut. Singura dată când acest lucru s-a mai întâmplat a fost în timpul crizei alimentare din 2008. Atunci, importurile au totalizat cel mai mare nivel înregistrat vreodată.

Topul foametei

Bangladesh (cheltuieli cu mâncarea – 53,8% din total); Maroc (cheltuieli cu mâncarea – 63%); Algeria (cheltuieli cu mâncarea – 53%); Nigeria (cheltuieli cu mâncarea – 73%); Liban (cheltuieli cu mâncarea – 34%); Egipt (cheltuieli cu mâncarea – 48,1%); Sri Lanka (cheltuieli cu mâncarea – 39,6% din total); Sudan (cheltuieli cu mâncarea: 52,9% din total); Hong Kong (cheltuieli cu mâncarea: 25,8%); Azerbaidjan (cheltuieli cu mâncarea – 60,2%); Angola (cheltuieli cu mâncarea – 46,1%); România (cheltuieli cu mâncarea – 49,4%). În prognoza penuriei de alimente urmează în ordine: Filipine, Kenya, Pakistan, Libia, Republica Dominicană, Tunisia, Bulgaria, Ucraina, India, China, Letonia,Vietnam şi Venezuela. Există de pe acum ţări care se confruntă deja cu criza alimentelor. În Ciad, numărul celor care nu au ce mânca depăşeşte două milioane de persoane. Nici în Niger situaţia nu este mai bună: peste 7 milioane de oameni trăiesc fără hrană. Numărul lor s-a triplat faţă de acum doi ani.

Nota redacţiei

Din capul locului precizăm că analiştii români au unele reţineri în legătură cu această prognoză alimentară. În România nu se poate vorbi totuşi de o astfel de criză. La prima vedere, pieţele oferă o abundenţă, dar în cazul multor familii aceasta este aproape prohibită. Este foarte probabil ca analiştii japonezi să se fi raportat la această realitate în analiza lor. În mod sigur ei au luat în considerare datele cu privire la dimensiunea actuală a importurilor alimentare şi a împrumuturilor masive la care au recurs autorităţile române pentru a încerca să depăşească criza economică profundă în care se află. Totodată, nu este exclus ca ei să aibă în vedere că, pe termen mediu, România ar putea intra într-o oarecare insolvabilitate financiară, ceea ce ar interzice accesul ei pe piaţa mondială agroalimentară. Singurii care pot infirma aceste previziuni sumare sunt guvernanţii noştri care…

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2010

copyright lumeasatului.ro