Păuleşti, comuna cu 150 de firme

Aşezată la intersecţia Paralelei 45 cu Meridianul 26, la circa patru kilometri de Ploieşti, comuna Păuleşti de Prahova beneficiază de o natură generoasă: păduri seculare de stejar şi de fag, vii, livezi, cursuri de apă, lacuri, oferind o puternică atracţie turistică şi nu numai.

Industria alimentară, la ea acasă

Chiar şi acum, în momente dificile de criză economică, primarul Ion Drăguşin nu pare să aibă mari motive de nelinişte. Şi asta pentru că, zice domnia sa, sătenii se descurcă, în general, bine. Deopotrivă cei care îşi cultivă pământul şi cei mai tineri care au un loc de muncă într-una din cele peste 150 de firme, mare parte legate de agricultură şi de industria alimentară. În ultimii ani, aici au apărut şi s-au dezvoltat mai multe întreprinderi cu o activitate diversă: morărit şi panificaţie, fabricarea sticlei, a vitraliilor şi a altor obiecte de artă din sticlă, dar şi a ciocolatei. S-a dezvoltat şi o industrie textilă, una a BCA şi a mixturilor asfaltice, precum şi unităţi de alimentaţie publică şi de agrement. Ele aduc la un loc, la bugetul localităţii, aproape 8 milioane de lei, ceea ce reprezintă în medie 60.000 de lei pe unitate productivă. Sigur, nu totul este roz, dacă ne gândim la cei aproape 2.000 de pensionari şi 70 de veterani de război cu venituri mai modeste şi ciuntite de guvern. Dar, iată, azi oamenii continuă să-şi ridice case, iar celor mai tinere familii li se oferă o importantă suprafaţă de teren pentru a-şi construi locuinţe. Este, deci, ceva!

Există şi o tabără şcolară

Prin aşezarea sa şi prin mulţimea de păduri, comuna Păuleşti a fost şi este şi azi o oază de verdeaţă, mult dorită de localnici, de ploieşteni şi nu numai. Potrivit autorului unei recente monografii a localităţii, ing. Ilie Constantin, încă de acum 70 de ani edilii locali au trecut la amenajarea parcului din vecinătatea comunei, plantând o alee cu castani, care există şi astăzi. Aici veneau, pe atunci, mulţi ploieşteni, care cu trăsurile, care cu automobilele, pentru a se relaxa. Apoi, au fost realizate mai multe amenajări, construindu-se alte alei asfaltate, dotate cu bănci, accesul în parc fiind facilitat de un drum asfaltat pe circa 3,5 kilometri, care face legătura între DN1 Ploieşti-Braşov şi DJ 102 Ploieşti-Plopeni.

Tot în pădure mai este amplasată şi o tabără şcolară cu 100 de locuri, care funcţionează mai ales vara. Mai există aici, între păduri, şi două lacuri de agrement şi pescuit. Cum este şi firesc, administraţia locală are în vedere reamenajarea şi modernizarea parcului. În localitate există şi câteva puncte de atracţie: casa arhitect Toma T. Socolescu, cel care a realizat o serie de lucrări deosebite în Ploieşti (Halele centrale, unicat în România, Liceul „I.L Caragiale“, mai multe biserici, între care şi turla Catedralei Sf. Ioan Botezătorul), Biserica din Găgeni, pictată de Gheorghe Tăttărescu. Monumentul eroilor, dar şi Troiţa din lemn de stejar, având pe soclu un basorelief din bronz, rememorează trecutul eroic al celor care s-au jertfit pentru patrie. De aici, dinspre deal, se deschide o largă panoramă asupra satului şi, în depărtare, a municipiului Ploieşti, care merită să fie văzută. Toate aceste însemnări se doresc a fi şi un îndemn pentru a veni să vizitaţi comuna Păuleşti, azi fiind cunoscută ca a celor 150 de firme.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

copyright lumeasatului.ro