Sacrificarea tradiţională a porcilor, la liber

Sacrificarea tradiţională a porcilor este permisă şi în acest an în judeţul Sălaj, dar cu respectarea normelor de bunăstare a animalelor. Decizia a fost luată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, în condiţiile în care sălăjenii respectă cu sfinţenie tradiţia sacrificării porcilor în preajma Sărbătorilor de iarnă, dar şi a lipsei abatoarelor în judeţ. Sacrificarea tradiţională este interzisă în schimb în spaţiile publice (pe străzi, în apropierea blocurilor de locuinţe, pe trotuare sau în zone aglomerate), nerespectarea acestei măsuri urmând să fie sancţionată de inspectorii DSVSA.

Autorităţile sanitar-veterinare se aşteaptă ca în luna decembrie a acestui an în Sălaj să fie sacrificaţi aproximativ 6.000 de porci, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare. Pentru prevenirea unor eventuale cazuri de trichineloză, cei care urmează să sacrifice porci în gospodăriile individuale sunt sfătuiţi să ceară efectuarea examenului trichineloscopic care poate fi realizat la toate circumscripţiile veterinare teritoriale contra sumei de 7 lei. Examenul nu durează mai mult de un sfert de oră. Directorul DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin, a declarat că inclusiv vânătorii din cadrul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj au obligaţia solicitării examenului trichineloscopic pentru carnea provenită de la mistreţii vânaţi.

Precauţii

Potrivit directorului Martin, trebuie evitat consumul cărnii de porc sacrificat în gospodărie inclusiv al cărnii fierte sau prăjite dacă nu a fost efectuat examenul trichineloscopic, riscul îmbolnăvirii fiind extrem de mare. DSVSA Sălaj desfăşoară în această perioadă şi o campanie de informare privind conştientizarea necesităţii examenului trichineloscopic şi riscul pe care îl reprezintă trichineloza pentru sănătatea umană.

Sălăjenii sunt sfătuiţi în cadrul acestei campanii de medicii veterinari teritoriali să achiziţioneze carne de porc doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar; să evite consumul de carne de porc sau preparate proaspete din carne (cârnaţi, şuncă, pastramă etc.) nesupuse controlului sanitar-veterinar; să consume carne sau preparate proaspete din carne numai după un tratament termic eficient; să solicite efectuarea examenului trichineloscopic care este obligatoriu atât la porcii sacrificaţi pentru consum public cât şi la cei sacrificaţi pentru consum familial; să respecte normele de protecţie şi bunăstare a animalelor în timpul sacrificării, precum şi a normelor generale de igienă şi să recupereze crotaliile de la animalele sacrificate pentru a fi predate medicului veterinar de liberă practică din localitatea de origine a porcilor în vederea scoaterii animalelor sacrificate din Baza Naţională de Date.

Adrian LUNGU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro