Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Primarii întreabă, autorităţile răspund
Împăduririle, şansa României

Primarul Roman Ioan din comuna clujeană Viişoara ne vorbeşte despre o provocare pe care o are de înfruntat la fiecare mandat, dumnealui aflându-se deja la al treilea.
Este vorba despre împăduriri sau mai bine zis despre lipsa lor, căci pe lângă Viişoara mai sunt multe alte comune cu terenuri degradate şi neproductive agricol.

„Fiecare guvern care a venit a solicitat o suprafaţă erodată de teren ce trebuie împădurit. La noi s-a făcut proiectul tehnic pentru o suprafaţă de 126 ha, dar nu s-a împădurit niciodată nimic“, spune primarul. El este de părere că, dacă în următorii 15 ani am împăduri circa 3 milioane de ha, acestea ar putea fi salvarea României.

Încă din 1927, un inginer silvic spunea că dealurile din perimetrul Turda, Cluj, Zalău, Bistriţa, Alba-Iulia, Tg. Mureş sunt erodate şi că, deşi ele sunt folosite ca păşuni, ar fi bine să se împădurească!

„Peste 660 ha ar trebui împădurire în această zonă, însă nu s-au găsit niciodată bani pentru o astfel realizare“ – mai spune primarul.

Reprezentanţii Inspectoratului Silvic Cluj spun că această problemă este arhicunoscută şi că înfiinţarea pădurilor pe suprafeţe inapte folosinţelor agricole se face conform Legii nr. 18/1991 atunci când se acordă bani de la bugetul de stat, însă aceste fonduri lipsesc cu desăvârşire. „Tăiem mult, dar nu împădurim nimic şi ne mai mirăm că nu plouă“, adaugă specialiştii, reamintind un alt fapt binecunoscut, dar niciodată luat în seamă. Acela că, la adăpostul codrilor, sălăşluiesc izvoarele. 

Salvarea e tot la UE

Rezolvarea acestei probleme se pare că va veni tot cu sprijinul fondurilor europene prin Măsura 221 din PNDR, destinată împăduririi.

Secretarul de stat Liviu Harbuz, a dat asigurări că se lucrează la implementarea acestei măsuri prin care fermierii beneficiază alături de prima anuală şi de o susţinere financiară de 70% din costurile de împădurire şi de 100% din cele de întreţinere, până la închiderea ciclului de masiv, adică pe o perioadă de 3 - 7 ani, în funcţie de cultura forestieră.

Teoretic, această măsură din PNDR va fi lansată în luna septembrie a acestui an. Ba mai mult, se pare că din 2010 silvicultura va mai beneficia şi de alte posibilităţi de finanţare prin acelaşi program care vizează împădurirea unei suprafeţe de două milioane de hectare în următorii 25 de ani. Obligativitatea împăduririi acestei suprafeţe este prevăzută de altfel şi în Codul Silvic.

În vreme ce, până la sfârşitul secolului al XIX–lea, pădurile acopereau 80% din întreg teritoriul României, în prezent acestea însumează circa un sfert din suprafaţa ţării. Acestea se întindeau nu numai pe suprafaţa Carpaţilor, ci cuprindeau şi dealurile şi o mare parte din câmpii.

Pe plan mondial se consideră că, pentru satisfacerea nevoilor de lemn, dar şi pentru ca pădurile să-şi realizeze funcţiile de protecţie, procentul minim de împădurire a teritoriului unei ţări nu trebuie să scadă sub 25%. Astfel, putem spune că procentul de 26,7% de suprafeţe împădurite din ţara noastră înseamnă foarte puţin peste procentul minim admisibil.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 643



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI