Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Icre negre de... Vaslui

Sintagma „icre negre“ duce imediat cu gândul la Delta Dunării, la vărsarea Nistrului în mare sau chiar la îndepărtata Volgă, locuri unde cresc peştii care produc preţiosul aliment.
Dar, iată, un investitor din Vaslui ne asigură că, nu peste multă vreme, se va vorbi şi de icrele negre de pe malul Prutului. Ne întâmpină la poarta fermei, desprinzându-se de un grup de oameni care trag un năvod. Este Dumitru Ghenciu, inginer de profesie. Ceea ce vedem acum este materializarea unei pasiuni de o viaţă. A crescut pe malul apei – „am învăţat să înot înainte de a merge“, ne spune glumind domnia sa.

Aici, la Ghermăneşti – Vaslui, a cumpărat un heleşteu, l-a modernizat şi creşte sturioni. Este vorba de o varietate numită polidon sau lopătar, obţinută de americani, care s-a adaptat la condiţiile locale; dovadă sunt exemplarele de 7-8 kilograme bucata, deocamdată trofee, care mai cad în năvoade alături de peştii autohtoni.

„E rentabilă o astfel de îndeletnicire?“ îl întreb pe omul de afaceri Ghenciu. „Este o afacere de durată – vine răspunsul. Anul trecut am obţinut 12 tone de peşte, iar în 2009 sperăm să pescuim 50 de tone şi să realizăm şi un profit. Bineînţeles, este vorba de peşte autohton şi, din când în când, de câte un morun.“

Cercetarea, ca afacere

Heleşteul de la Ghermăneşti este doar o parte a afacerii domnului Ghenciu pentru că, ceva mai departe, în satul Valea Grecului, domnia sa a ridicat o fermă pentru creşterea intensivă a sturionului, îndeosebi morun şi păstrugă, specii deosebit de preţioase.
„Am obţinut un credit SAPARD în urmă cu trei ani, ne spune inginerul Ghenciu şi am investit la Valea Grecului 400 mii de euro.

Am un contract cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Galaţi, care îmi oferă asistenţa tehnică şi puiet de peşte – alevini. Colaborăm bine, iar rezultatele se văd: morunul şi păstruga care cresc în bazinele noastre au deja 400 de grame bucata, iar dacă lucrurile merg aşa, în circa cinci ani vom obţine primele cantităţi de icre negre, un produs deosebit de solicitat de marile restaurante din întreaga lume.“

Sturionii şi calculatorul

„Adaptarea acestor specii la condiţiile specifice zonei înseamnă nu numai derularea unei afaceri, ci şi cercetare“, afirmă inginerul Ghenciu. Colaborarea cu Staţiunea de pe malul Dunării este benefică. „Specialiştii de acolo vin periodic la noi. Avem în vedere toate observaţiile pe care aceştia le fac, noi încercând să adaptăm creşterea acestor specii la cerinţele pe care le impune tehnologia modernă. Aceasta înseamnă asigurarea unor condiţii de mediu ideale – apă biologic pură, temperatură constantă şi hrană adecvată – toate acestea asistate de calculator“.

Rezultatul la care speră omul pasionat despre care am vorbit este în final obţinerea unei cantităţi de sturioni de 60 kilograme pe fiecare metru pătrat de bazin, anual. Un vis care va deveni realitate aici, pe malul Prutului, prin munca şi dăruirea unui pasionat.

- O investiţie cu proiect SAPARD.
- Sturion american adoptat la... Ghermăneşti.
- Principalul obiectiv: 60 kg de sturioni pe mp.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 1563



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI