Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Grupul Şcolar Agricol din Bistriţa, după 140 de ani

Liceul este amplasat într-o zonă deosebită, ecologică, înconjurată de un parc cu arbori şi arbuşti ornamentali. El se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare şi un heleşteu cu peste de 0,25 hectare, pentru practicarea pescuitului sportiv.

Printre primele şcoli din Transilvania

O şcoală cu tradiţie veche, funcţionând de peste 140 de ani. Cum s-a născut? Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, la 12 decembrie 1868, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, menite să instruiască tinerii agricultori saşi, după sute de ani de agricultură tradiţională, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor. Hotărârea prevedea ca una dintre aceste şcoli să se înfiinţeze la Bistriţa. Aici, şcoala de agricultură s-a deschis la 15 aprilie 1870.  Ridicarea noii şcoli pe zidul Rosenburg s-a datorat şi dobândirii aici a unei suprafeţe de 5.755 m2 teren, care, cu vremea, prin donaţii şi cumpărări succesive, a ajuns să măsoare peste 100 ha. Pe acest teren s-au înfiinţat sera, loturile experimentale pomicole, viticole şi horticole, dar şi o fermă zootehnică.

Un lăcaş de învăţământ pentru toţi tinerii

După 1918 şcoala şi-a pierdut caracterul etnic, fiind deschisă tuturor elevilor. Ea devine mai târziu renumita Şcoală Horti – Viticolă şi apoi Liceu Agricol, Grup Şcolar Agricol, ce dăinuie şi astăzi. Cu mare amabilitate, aflăm şi alte amănunte de la doamnele prof. Simona Maria Belea şi prof. Viorica Carmen Nagy, director şi, respectiv, director adjunct.

Grupul Şcolar Agricol – Bistriţa deserveşte întreg judeţul Bistriţa - Năsăud, oferind instruire prin cursurile liceale şi profesionale, cursuri de zi şi serale de învăţământ preuniversitar şi educaţie pentru următoarele domenii de activitate: agricultură, industrie alimentară, turism şi alimentaţie, servicii şi mecanică. Dispune de teren agricol: 20 ha păşune şi fâneţe, 1,5 ha cu pomi fructiferi şi lot legumicol. Legumele şi fructele sunt valorificate prin cantina liceului, reprezentând „materia primă“ pentru hrana elevilor.

Pregătirea pentru viaţă

Întotdeauna conducerea şcolii a fost încredinţată unor oameni destoinici, buni profesionişti şi pedagogi, care au imprimat întregului colectiv disciplină şi dragoste faţă de meseria aleasă. O instituţie de învăţământ fidelă în timp formării profesionale a elevilor în diverse domenii, preocu­pată în acelaşi timp şi de plăsmuirea unor caractere umane cu trăsături dominante, practice, integre, ambiţioase şi harnice. Doamnele directoare subliniau că, în diversele domenii de calificare pe care şcoala le oferă sau le-a oferit în lunga ei existenţă, găsim absolvenţi în agricultură, zootehnie, mecanică, economie, industrie alimentară, ecologie, dar şi chimie de laborator, turism agromontan sau coafor stilist. Ei sunt copiii noştri, cu mici şi cu mari, sunt bunul cel mai de preţ, atât în şcoală, cât şi în comunităţile locale care ni-i oferă şi către care îi redăm mai buni, mai educaţi, mai umani.  Grupul Şcolar Agricol din Bistriţa are un efectiv de 1.130 elevi care învaţă la profiluri cum ar fi: protecţia mediului, industrie alimentară, servicii, mecanică şi agricultură. Buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ este asigurată de 76 cadre didactice.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2011

Vizualizari: 1087



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Niculai -- (6-February-2011 )
Ma bucur, ca bistritean,ca mai exista pe acele meleaguri scoli cu profil agricol.Din pacate in prezent foarte putini absolventi de scoli cu profil agricol lucreaza in acest important domeniu, referindu-ma inclusiv la absolventii diferitelor facultati de profil.Am copilarit pe acele meleaguri, imi amintesc cu drag de acei legumicultori sasi care umpleau piata din Bistrita cu legume gustoase cu adevarat ecologice. Aceasta se-ntamla acun 50 de ani.Ce mult a trecut si ce rau a ajuns agricultura noastra, in special in zone ca zona Bistritei.S-au diminuat livezile si crescatorii de animale.Regret.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI