Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Grâu într-o prognoză pesimistă

Producţiile agricole, în special cele de grâu, se vor reduce în următorii zece ani din cauza schimbărilor climatice pe care le-a resimţit şi România în ultima perioadă. Un raport recent, elaborat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), atrage atenţia asupra creşterilor de temperatură înregistrate în ţara noastră.

În raport se arată că, în prezent, clima globală se schimbă semnificativ şi într-un ritm accelerat, în principal prin creşterea temperaturii medii globale, şi că cele mai importante creşteri de valori vor fi înregistrate în sudul şi estul continentului. Sudul continentului european va fi cel mai afectat de secetă, resimţită în toate anotimpurile printr-o încălzire cu 5-7° Celsius şi o continuă scădere a precipitaţiilor cu 20-40%.

Modificările apărute la nivelul climei şi solului vor avea influenţe asupra culturilor agricole, estimându-se că pentru fiecare creştere a temperaturii cu un grad Celsius producţia de grâu va scădea cu aproximativ 10%.

Vom fi cei mai afectaţi

„Cele mai afectate regiuni din România vor fi Dobrogea, Oltenia, sudul Munteniei şi Banatul, iar în lipsa unor măsuri urgente este posibil să asistăm la deşertificarea părţii de sud a ţării, în special judeţele Dolj şi Dobrogea. Alături de Spania, Italia şi Grecia, România se află printre primele care vor fi afectate de aceste schimbări, manifestările urmând să fie vizibile încă din anii 2020-2030. Modificarea condiţiilor climatice va influenţa ecosistemele, aşezările umane şi infrastructura în toate palierele vieţii economico-sociale din România“, se arată în document.

Situaţia este îngrijorătoare, pentru că avem deja zone din Oltenia şi Mehedinţi unde pământurile au valoarea nisipurilor din cauza secetei şi a defrişărilor. Dacă situaţia s-ar extinde în întreaga Câmpie Română şi în Dobrogea, vom avea o problemă legată de securitatea alimentară. Pentru că noi deja importăm alimente, în ciuda arealului agricol mare.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 571



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI