Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Grandlion, un brand turistic rural

Situată în localitatea Gorneşti, punte de legătură între Târgu-Mureş şi Reghin, Grandlion are reputaţia unui brand turistic autohton.

Pensiunea privată Grandlion, proprietate a familiei Kulcsar, are o capacitate de 50 de locuri de cazare şi dispune de camere cu două paturi, televizor-satelit, încălzire centrală şi baie cu duş propriu, un apartament cu 5 locuri cu dotare completă, restaurant, bar, terasă şi sală pentru diferite întâlniri, parc, parcare cu pază.

Printre serviciile oferite de pensiunea cotată la două margarete se numără: sală de conferinţe, păstrarea obiectelor de valoare, room-service, trezirea clientului la ora solicitată, oferte de informaţii turistice, informaţii privind mijloacele de transport, precum şi posibilitate de acces la Internet.

De asemenea, la cerere, se pot organiza mese festive, cocktail-uri şi recepţii. „Tot ce vedeţi aici este rodul unei munci susţinute depuse de-a lungul mai multor ani. Prin eforturi financiare proprii am ridicat mai întâi un corp de clădire, iar ulterior un altul.

În fiecare an am reinvestit o parte din profit pentru că vrem să le oferim oaspeţilor noştri condiţii ireproşabile. Îi primim cu căldură şi ospitalitate, iar ei ne răsplătesc revenind de fiecare dată cu drag“, a precizat administratorul pensiunii, Sandor Kulcsar.
Umbra familiei Teleki la Gorneşti

Drumeţii ce fac un agreabil popas la Grandlion sunt invariabil seduşi de o altă mare atracţie a localităţii Gorneşti: castelul Teleki. Construită între 1771-1778, în vremea lui Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei şi fondator al Bibliotecii Teleki, clădirea este una dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, fiind proiectată de arhitectul austriac Andreas Mayerhoffer.

Reşedinţă a influentei familii Teleki, impozantul castel este situat în apropierea râului Mureş, într-un impresionant parc dendrologic. Din corpul principal al clădirii se desprind, către grădină, două aripi. Castelul are 52 de camere şi 365 de ferestre, simbolizând săptămânile şi zilele anului. (Camelia MOISE)

Fascinaţia Dunării la Cazane

Prin energie, îndărătnicie şi răbdare, Dunărea a spart ziduri de piatră, despărţind Carpaţii de Balcani. După ce intră în România pe la Baziaş, Dunărea descrie unul dintre cele mai fascinante trasee din lungul celor 2.860 km, pe care îi străbate de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Este vorba despre Defileul Dunării, care parcurge 125 km, din care 45 km reprezintă porţiunea faimoaselor Cazane. Zona este declarată monument unic al naturii în Europa (aici poate fi găsită „Laleaua cazanelor“, Apus Melba, Lăstunul de stâncă). În această zonă mirifică se află situată Pensiunea Melba, limitată de cele două cazane – Cazanele Mari, Cazanele Mici, în golful Dubova.

Mărturii pentru veşnicie

În zona cazanelor, la intrarea în golful râului Mraconia, pe un pisc de munte, se sapă în piatră un chip al lui Decebal, impresionant, iar pe malul Dunării, în apropiere, se reconstruieşte Schitul Mraconia („Mănăstirea de sub ape“). Tot aici se află înscripţia săpată în stâncă „Tabula Traiana“, care consemnează începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km).

Accesul la Pensiunea Melba se face cu vaporaşul din Orşova şi pe câteva posibile rute auto: pe E771 de la Drobeta Turnu Severin până la Orşova şi apoi pe DN57 spre Moldova Nouă, pensiunea fiind situată chiar la intrarea în localitatea Dubova; de la Reşiţa către Oraviţa şi apoi pe DN 57 prin Naidăş către Moldova Nouă spre Orşova; de la Timişoara, prin Caransebeş, Orşova, Moldova Nouă.

Pentru cei care optează pentru excursii montane, zona oferă mai multe obiective turistice, şi anume:

- Peştera Gaura Chindiei II, care este în plus şi rezervaţie arheologică, unde au fost descoperite urme de artă rupestră din paleolitic.

- Peştera Veterani, ce a avut rol de sanctuar al Zeului Zamolxis pe vremea dacilor.

- Peştera Haiducilor, unde au fost descoperite urme de cultură mezolitică.

- Cetatea Trikule, ce a fost ridicată în secolul al XV-lea pentru a opri expansiu­nea otomană spre vest, ruinele acesteia observându-se în apropierea localităţii Sviniţa.

- Cetatea Ladislau, situată chiar la ieşirea din localitatea Pescari pe o culme înaltă de 100 m, fiind foarte deteriorată comparativ cu cetatea Golubac de pe malul sârbesc ce tronează încă impozantă peste fluviul imperturbabil şi neobosit.

- Cazanele Mari şi Cazanele Mici, care pot fi bătute cu piciorul.

- Chipul cioplit în stâncă de mărime impresionantă al lui Decebal.

- Mulţimea de mănăstiri, cum ar fi Vodiţa, Sfânta Ana, Mraconia, Biserica Sfinţii Arhangheli situată chiar în localitatea Berzasca, având reputaţia de cea mai veche biserică românească din Clisura Dunării, monument de arhitectură în stil baroc, ridicată în 1836. Nu în ultimul rând, Pensiunea Melba oferă odihnă şi relaxare pe plaja amenajată pe malul bătrânului fluviu, lângă piscina cu apă limpede.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 633



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI