Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

GASTROFILOZA (GASTEROFILOZA), boală parazitară care afectează cabalinele

Gastrofilozele sunt miaze, adică boli parazitare cauzate de larvele unor specii de insecte din genul Gasterophilus, care sunt foarte active în sezonul cald. Aceste larve produc diferite leziuni la cabaline la nivelul pielii obrajilor, cavităţii bucale, stomac, duoden, rect. Contaminarea cabalinelor – se face la păşune, când insectele adulte depun ouă din zbor, pe firele de păr din diversele regiuni corporale ale acestora. Contaminarea poate avea loc, însă, şi la grajd, deoarece insecta depune ouă pe furaje sau pe diferite obiecte. Din ouă ies larve, care produc, mai întâi, la nivelul obrajilor diferite leziuni (miaza obrajilor) apoi larvele pătrund în cavitatea bucală (miaza buco-faringiană), îşi continuă dezvoltarea şi ajung în mucoasa stomacului, intestinului (duoden) sau a rectumului.

Contaminarea

Perioada parazitară a larvelor în corpul animalului durează 9-11 luni, iar când larvele sunt complet dezvoltate sunt eliminate pe sol, prin fecalele animalului. Larvele se transformă în insecte adulte, care vor depune din nou ouă pe corpul cailor, în sezonul următor şi astfel ciclul biologic al insectei se repetă. Tabloul simptomatic al gastrofilozelor este polimorf datorită localizăriilor diverse ale larvelor, astfel apar diferite manifestări ca: animalele slăbesc, apar colici, uneori chiar obstrucţii intestinale cu larve, faringite, laringite etc.

Diagnosticarea

Pentru stabilirea diagnosticului are importanţă cunoaşterea larvelor insectei (trânji) care au corp cilindric, segmentat, de culoare galben-maronie. Diagnosticul unor forme de gastrofiloze se pune uşor, însă este dificil de pus în altele. Astfel când larvele sunt localizate în pielea obrajilor, la acest nivel se observă, în cursul verii, diferite trasee fără păr făcute de migrarea larvelor. Zona este pruriginoasă, iar animalul se scarpină provocându-şi leziuni sângerânde şi mai mari. Când larvele sunt localizate în cavitatea bucală se observă adevărate galerii roşietice provocate de acestea; ca urmare animalele prezintă dificultăţi în masticaţie sau înghiţire. În miaza gastro-duodenală boala este doar suspicionată în caz de colici sau dacă animalele slăbesc, iar miaza rectală este vizibilă, uneori, în momentul defecării animalului, când se observă larve fixate „în ciorchine“ de mucoasa rectală. Prognosticul bolii poate fi grav în infestaţii masive cu larve, la nivelul stomacului sau intestinului unde se pot produce obstrucţii sau rupturi ale pereţilor acestora, cu sfârşit mortal.

Profilaxia

Profilactic se recomandă retragerea cabalinelor de la păşune între orele 12-16, când perioada de atac a insectelor este mai intensă. Se examinează animalele pentru a nu avea ouă sau larve pe firul de păr. În cazul descoperirii acestora, animalele se spală cu apă călduţă şi insecticide (ROMPARASECT; ROPMPARASECT FORTE; SCABIZOL) şi apoi se şterg pentru îndepărtarea acestora. Aceste operaţiuni se repetă de mai multe ori vara, când există risc mare de contaminare. Ca tratament atât preventiv, cât şi curativ se recomandă deparazitarea internă a cabalinelor, trimestrial, începând de la vârsta de 6-8 săptămâni cu medicamente ca ECVIROM şi ECVIROM I. Acestea se administrează uşor la nivelul comisurii gurii, cu seringa. Au spectru terapeutic larg, acţionând şi pe alti paraziţi interni (ascarizi, oxiuri) sau externi (râie căpuşe, etc).

Dr. Viorica Chiurciu
Doctor în ştiinţe medicale SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 3111֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI