Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Frumoasă-i copilăria!

Freamăt dulce, emoţie pură, sinceritate şi speranţă, fermecătoare uimire, explozie de fericire şi încredere în momentul magic al zilei de 1 Iunie, iată pe scurt mesajul pe care copiii îl transmit, prin privirile lor, lumii în care părinţii i-au sortit să trăiască.

Începutul verii în care cireşele mai dorm încă, este întâmpinat cu dragoste şi recunoştinţă,de prichindeii din toată lumea în numele vieţii, al soarelui, al cântecului pur şi simplu.

Pentru ei, 1 iunie nu este o ocazie, un prilej de relaxare înregimentată, nu este o paradă sau o desfătare culinară. Bucuria lor face parte din ritualul anotimpului solar, vine din sufletul lor nedesfăcut din ghemul de lumină prin care au devenit îngeri pe pământ.
O lume întreagă se străduieşte să le aşeze sărbătoarea în calendar, să le dicteze poezii, să le compună cântece, să-i încalţe cu pantofiori noi, să-i urce pe scenă, să le dăruiască jucării.

Cuminţi şi struniţi cu promisiuni dulci, micuţii intră în convenţia închipuită de oameni în toată firea doar pentru un rol, doar pentru programul instituţional pe care, de altfel, îl iau foarte în serios. Imediat după aceasta, printr-o magică adiere, bucuria, veselia pură izbucnesc şi se contopesc într-o încântătoare simfonie a libertăţii. Coborâţi de pe scenă, copiii devin fluturi albi, fericiţi stăpâni ai florilor şi ai firului de iarbă.

1 Iunie este sărbătoarea care nu împarte lumea în bogaţi şi săraci, deşi lumea este doar bogată şi săracă. Este un ritual de întoarcere spre natura frumoasă a fiinţei umane de care ne este atât de dor.

Copiii iartă şi iubesc lumea care le ia dreptul la un parcurs firesc al vieţii. Cu nesfârşită încredere aprind speranţa şi binecuvântează în fiecare dimineaţă răsăritul soarelui, mulţumindu-se cu atât de puţin… Iar noi le luăm până şi acest puţin: le uscăm iarba, le otrăvim râurile, schimbăm soarta seminţelor, le ucidem păsările…

Rândurile acestea vinovate vin din certitudinea că am mers deja prea departe: prin fapte de neiertat, prin politici agresive şi iresponsabile, distrugem încet şi sigur haina din flori a pământului.

Revenind la bucuria de a consemna stări şi culori dăruite de copii, cred că frumuseţea zilei lor, a primei zile de vară, izvorăşte din suflet spre tribune şi nu invers. În acest caz, frumos şi drept ar fi să considerăm 1 iunie Ziua Internaţională a Renaşterii, a Iertării.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 572֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI